19:38, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Ν. Ανδρουλάκης: Το γυρίζει σε «πρέσινγκ» για  τους κοριούς…

Κλιμακώνει καθημερινά πλέον την κριτική του προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό ο Νίκος Ανδρουλάκης με φόντο την παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ. Ακολουθώντας μια τακτική που θέλει «ένα βήμα τη φορά», πιέζει καθημερινά την κυβέρνηση να εξηγήσει δημοσίως τους λόγους που επέβαλαν τη νόμιμη επισύνδεσή του από την ΕΥΠ.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει περαιτέρω τον ρόλο και τη λειτουργία της ΕΥΠ, το ΠΑΣΟΚ απάντησε με συντονισμένα πυρά. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης αυτή τη φορά με νέα παρέμβασή του επιχειρεί να δείξει στην κυβέρνηση την «πόρτα της εξόδου».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ζήτησε «να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ» και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και τη διάταξη για μη ενημέρωση του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφαλείας».

«Δεν συζητώ με τις αρχές της ΕΥΠ»

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, εξαπέλυσε ευθείες βολές ότι η παρακολούθησή του έγινε με σκοπό να τεθεί σε πολιτική ομηρία τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του. «Προσπαθήσατε, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μια ολόκληρη παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας σάς δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».

Αυτή τη φορά, πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης «ανοίγει και άλλο το παιχνίδι» και βάζει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο παρακολούθησης και άλλων προσώπων. «Από τον δημόσιο λόγο διαφεύγει ότι, αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη δημοκρατική παράταξη, η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης παρακολουθούσε και ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές και μέλη του κόμματος, που συνομιλούσαν μαζί μου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις. Άρα, δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπει« σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξω θεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου. Είναι οι ίδιοι που δεν σεβάστηκαν το ελληνικό Κοινοβούλιο και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση “στο αυτί”».

Απάντηση σε Οικονόμου για την «απώλεια στοιχείων»

Την ίδια στιγμή θόρυβο έχει προκαλέσει η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία ενδέχεται το υλικό της υποκλοπής να έχει καταστραφεί. Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, είπε «με ρωτάτε πράγματα τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω και να απαντώ. Εκείνο που γνωρίζω από το πρωτόκολλο αυτού του τύπου των νόμιμων επισυνδέσεων είναι ότι όταν ολοκληρώνονται και δεν προκύπτει τίποτα, δεν υπάρχει κάποιο αρχείο ή κάτι να κινείται».
Έντονη και άμεση ήταν η απάντηση από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ “απώλεια” ή αλλοίωση στοιχείων». Με την ίδια ένταση αναφέρθηκε στο εν λόγω ζήτημα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος:«Επίσης έχει προκύψει από χθες κάτι ακόμη εξαιρετικά ανησυχητικό και περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι ισχύει: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι ο φάκελος του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή “ενδεχομένως” να έχει καταστραφεί. Θα το πω σε απλά ελληνικά: Να μη διανοηθεί κανείς στην κυβέρνηση ότι μέσα από τέτοιου είδους τακτικισμούς ή άλλου είδους χειρισμούς θα συσκοτίσει την υπόθεση».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL