, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Νοσταλγός του… εφιάλτη του 2015 ο Γ. Βαρουφάκης

Η εμμονή του Γιάνη Βαρουφάκη για έξοδο από το ευρώ φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ρίξει γέφυρες προς το ΜέΡΑ25, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει απολύτως την κυβερνητική στρατηγική απέναντι στα δύο κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί οι δρόμοι του πρώην υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα να χώρισαν, αλλά ουδέποτε αυτό συνέβη στην πραγματικότητα, καθώς οι απόψεις του έχουν αντίκτυπο σε ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι στόχος είναι η επιστροφή στο 2015, τότε που ο Γιάνης Βαρουφάκης ως «τσάρος της οικονομίας» και «asset» του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε τις τράπεζες οδηγώντας τη χώρα στα capital controls.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα φλερτ που το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει, καθώς υπήρξαν εκατέρωθεν δηλώσεις τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη όσο και από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρονται μόνο στον πρόεδρο του ΜέΡΑ25 όσον αφορά τη συνεργασία με όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» για να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη, ξυπνώντας μνήμες για μια από τις πιο καταστροφικές περιόδους που πέρασε η χώρα. Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 με συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδειξε να νοσταλγεί εκείνη την περίοδο, καθώς υποστήριξε πως θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό πως η ρήξη με την τρόικα θα σήμαινε έξοδος από το ευρώ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πέρασαν από εκείνη την περίοδο περίπου 7 χρόνια, ο ίδιος
εξακολουθεί να υποστηρίζει πως «αν είχαμε βγει από το ευρώ, σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα». Η δήλωση αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ: «Προφανώς η τοποθέτηση αποτελεί συμβολή στο πρόγραμμα της “προοδευτικής διακυβέρνησης” που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας ώστε να ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του 2015».

Κίνδυνος επιστροφής στις περιπέτειες

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει στις τοποθετήσεις του πως με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να μπει εκ νέου σε περιπέτειες. Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεφύγει από τη σκιά του καταστροφικού παρελθόντος του θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να πλήξει την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον.

«Πουλάει σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα επιχειρηθεί εκ νέου η συνεργασία ανάμεσα στους δύο πρώην συνεργάτες ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα που θα υπάρξουν, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΜέΡΑ25 μπορεί να μπαίνει στη Βουλή, αλλά κινείται στο όριο του 3%. «O κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα, αν πρόκειται να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2015.

Ο κ. Τσίπρας τον περιλαμβάνει στην πρόταση του περί “προοδευτικής” διακυβέρνησης. Αλλά οι πολίτες θυμούνται με τρόμο εκείνες τις μέρες τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης αναπολεί με νοσταλγία. Και δεν θέλουν να τις ξαναζήσουν, αφού παραπέμπουν μόνο σε τυχοδιωκτισμό και οπισθοδρόμηση και σε τίποτα προοδευτικό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, υπενθυμίζοντας διαρκώς όσα έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρινάκης: «Προωθούνται μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι περιοδείες της ΝΔ στην περιφέρεια αλλά και τους δήμους της Αττικής. Ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη και τους βουλευτές Ανατολικής Αττικής Γιώργο Βλάχο και Βασίλη Οικονόμου, επισκέφθηκε τον Δήμο Παιανίας.

Τα στελέχη της ΝΔ επισκέφτηκαν τα Ολυμπιακά Ακίνητα, συγκεκριμένα το Σπίτι του Βόλεϊ και το Σπίτι του Στίβου, για τα οποία γίνεται προσπάθεια για την επαναλειτουργία και την αξιοποίησή τους. Στη συνέχεια συνομίλησαν με εκπροσώπους του Αγροτικού Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας, ενός σημαντικότατου πυλώνα της οικονομίας της περιοχής στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 310 ενεργοί συνεταίροι, ο οποίος παράγει και εμπορεύεται κρασί, σταφύλια και σταφίδες.

«Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που καθημερινά θέλουν να πάνε μπροστά στον τόπο τους και έχουν επιτέλους την ευκαιρία να το κάνουν, γιατί υπάρχουν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έχουν καταφέρει, παρά τις απανωτές και απρόβλεπτες παγκόσμιες κρίσεις, να κάνουν στην Ελλάδα πράγματα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL