fbpx

, Παρασκευή
04 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

ΝΤΙΜΠΕΙΤ: Επικοινωνία χωρίς ουσία

Βλέπουν ή όχι οι αναποφάσιστοι τα ντιμπέιτ; Πόσο ρόλο παίζουν στον επηρεασμό της ψήφου;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που εκλέχθηκαν στην προηγούμενη βουλή.

Τον συντονισμό της τηλεμαχίας θα έχει ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς. Τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Η θεματολογία της τρίωρης τηλεμαχίας θα χωρίζεται σε 5 ενότητες. Α) Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση, Β) Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα, Γ) Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια, Δ) Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος Ε) Περιβάλλον – Ενέργεια. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

«Το παρακολουθούν αυτοί που θέλουν να δουν πυγμαχία»

Πόσο όμως επηρεάζει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών τους ψηφοφόρους;  «Δεν τους επηρεάζει. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Αμερική, την πατρίδα του ντιμπέιτ» σχολιάζει στην «Κ» ο πολιτικός αναλυτής Ιωάννης Κωνσταντινίδης.  

«Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι διαφορές είναι μικρές πριν και μετά το ντιμπέιτ. Η δε αξιολόγηση των πολιτών ερμηνεύεται από την προδιάθεση που είχαν πριν ξεκινήσει» συμπληρώνει τονίζοντας πως τις τηλεμαχίες τις βλέπουν όσοι είναι σίγουροι για την ψήφο τους, όχι οι αναποφάσιστοι. «Το παρακολουθούν αυτοί που θέλουν να δουν πυγμαχία. Οι αποφασισμένοι ψηφοφόροι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για ποιο λόγο όμως οι αναποφάσιστοι γυρνούν την πλάτη τους στις τηλεμαχίες; «Επειδή ξέρουν ποιο θα είναι το ντιμπέιτ. Διεθνώς γνωρίζουν ότι είναι πεδίο επικοινωνιακής άσκησης και όχι ότι θα ακούσουν προγράμματα» εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, τα ενδημικά ζητήματα των ελληνικών πολιτικών τηλεμαχιών είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων πρωθυπουργών – σε σύγκριση με ΗΠΑ και Βρετανία-  αλλά και πολλών αντίστοιχα δημοσιογράφων. Αρνητικός παράγοντας ότι δεν μιλούν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί και πως δεν γίνονται περισσότερα θεματικά ντιμπέιτ καθώς εκτιμάται ότι θα γίνονταν πιο ουσιαστικές συζητήσεις και θα περιόριζαν τη διάθεση εντυπωσιασμού.

Η ιστορία των debate στην Ελλάδα

Η πρώτη τηλεμαχία δεν είναι του 1996 όπως θυμούνται οι περισσότεροι αλλά προηγήθηκε αυτή του 1990. Την διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου στις 12 Μαρτίου μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής και τις ερωτήσεις υπέβαλε ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Κώνστας.

Το 1996 Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για οικονομία και Ίμια.  Συντονιστής ο Πέτρος Ευθυμίου ενώ οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης έκαναν τις ερωτήσεις.

Το 2000 Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής βρίσκονται ενώπιος ενωπίω με το Χρηματιστήριο να είναι το κυρίαρχο θέμα. Συντονιστής ο Νίκος Χατζηνικολάου και ερωτήσεις απηύθυναν η Έλλη Στάη, ο Μανώλης Καψής και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Το 2004 το debate περιλαμβάνει για πρώτη φορά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας απέναντι από τους Νίκο Χατζηνικολάου, Παύλο Τσίμα, Αλέξη Παπαχελά, Νίκο Ευαγγελάτο και Σταύρο Θεοδωράκη.

Το 2007 στη σκιά των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέκος Αλαβάνος, Γιώργος Καρατζαφέρης και Στέλιος Παπαθεμελής απαντούν σε Μαρία Χούκλη, Νίκο Χατζηνικολάου, Όλγα Τρέμη, Νίκο Ευαγγελάτο, Αλέξη Παπαχελά, Αιμίλιο Λιάτσο και Έλλη Στάη.

Το 2009 διεξήχθησαν δύο debate, το ένα με την παρουσία όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων συν των οικολόγων και το δεύτερο με τους δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπονται ερωτήσεις αρχηγού προς αρχηγό.

Μετά ήρθαν… τα μνημόνια με αποτέλεσμα ούτε στις δύο αναμετρήσεις του 2012, ούτε τον Γενάρη του 2015 οι πολιτικοί αρχηγοί έκατσαν στο ίδιο τραπέζι.

Στις εκλογές όμως του Σεπτεμβρίου του 2015, γίνονται δύο debate. Στο πρώτο συμμετείχαν 7 πολιτικοί αρχηγοί -Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος και τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV). Στην δεύτερη τηλεμαχία «μονομάχησαν» Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τέλος στις εκλογές του 2019 δεν υπήρξε τηλεμαχία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.