, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ο… άλλος δρόμος του Νίκου Ανδρουλάκη

Η στρατηγική της επόμενης περιόδου που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και ξετυλίγεται βήμα βήμα, σύμφωνα με την αναδιάταξη του πολιτικού σχεδιασμού που επέβαλε η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Γράφει ο Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος

Σε πρώτο πλάνο ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με το βάρος των δημόσιων παρεμβάσεων, σε καθημερινό επίπεδο, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές της κομματικής γραμμής, επικεντρώνουν την κριτική τους στην ανάγκη απόδοσης ευθυνών για τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό γεγονός. Με δεδομένη την πολιτική ευθύνη που και η ίδια η κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή, επιχειρούν καθημερινά να υπογραμμίζουν αστοχίες και αβλεψίες του επιτελικού κράτους, προκειμένου να διογκώσουν τις «ρωγμές» που έχουν δημιουργηθεί στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Θα μεταρρυθμίσει το «βαθύ κράτος»

«Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος που εγγυάται τα στοιχειώδη. Είναι ένα επιτελικό κράτος του θράσους και της συγκάλυψης. Μόνη του προτεραιότητα είναι να μην αντιμετωπίσει τις ευθύνες της η σημερινή κυβέρνηση», είπε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στο Κιλκίς. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην κατηγορηθεί ότι «κλείνει το μάτι» σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει τη βεντάλια της κριτικής του προς την κυβέρνηση και δεν «αφήνει τίποτα να πέσει κάτω». Βέβαια, η πολυεπίπεδη και υψηλών τόνων κριτική του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ έχει ακόμη έναν λόγο, καθώς διακρίνουν ότι υπάρχουν νέα περιθώρια προσέλκυσης ψηφοφόρων που ανήκουν κυρίως στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου και φέρονται απογοητευμένοι από «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν αυτήν τη δυσφορία, επιχειρούν να αποδομήσουν το εκσυγχρονιστικό αφήγημα του πρωθυπουργού. «Είπε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με το βαθύ κράτος, βαφτίζοντας τον εαυτό του μεταρρυθμιστή. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Βαθύ κράτος είναι αυτοί που αξιοποιούν με πελατειακούς όρους το Ταμείο Ανάκαμψης. Βαθύ κράτος είναι αυτοί που οργανώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το παρακράτος των υποκλοπών. Βαθύ κράτος είναι όταν μια σύμβαση επί εννιά χρόνια δεν υλοποιείται, γνωρίζουν τις εγκληματικές ευθύνες συγκεκριμένων παραγόντων των οργανισμών και του υπουργείου, αλλά δεν κάνουν τίποτα, έχοντας αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, όπως λέει και η Αρχή Διαφάνειας. Βαθύ κράτος είναι να διορίζεις τα κομματικά σου παιδιά σε κρίσιμες θέσεις των οργανισμών. Ας δούμε τα βιογραφικά όλων των εμπλεκομένων. Οι περισσότεροι είναι στελέχη που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη, κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας», ισχυρίστηκε ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας τον τόνο της κριτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του τις επόμενες μέρες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται σε δρόμο φτιαγμένο με τα πιο παλιά υλικά»

Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αντιμετωπίζουν όμως με μια πιο απαξιωτική κριτική. Η «παραμονή Πολάκη» και μια σειρά γεγονότων που έχει να κάνει με την πρόκληση του κοινού αισθήματος, όπως η συμμετοχή του Νίκου Παππά στα ψηφοδέλτια του κόμματος παρά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο, τροφοδοτούν με πλούσια επιχειρηματολογία το πολιτικό οπλοστάσιο της Χαρ. Τρικούπη, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία ώστε να πραγματοποιήσουν έναν επαναπατρισμό ψηφοφόρων τους. Για αυτό επιδιώκουν να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πορεύονται πολιτικά σε έναν δρόμο φτιαγμένο με τα πιο παλιά υλικά. «Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έκανε τη δουλειά της; Τα κομματικά τους παιδιά διόρισαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρώπους που δεν γνώριζαν τι σημαίνει τρένο. Δεν κουραστήκαμε να κάνουμε εκλογές και μετά από αυτές να ξηλώνεται όλο το κράτος; Και να έρχονται άνθρωποι χωρίς καμία περγαμηνή πέρα από την κομματική τους ταυτότητα, να παίρνουν παχυλούς μισθούς για να κάνουν εξυπηρετήσεις; Πού αλλού συμβαίνει αυτό; Αλλά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετανόητοι», είπε ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρώντας να πείσει το ακροατήριό του πως εκείνος εκπροσωπεί ένα νέο ήθος και διαθέτει μια εναλλακτική πρόταση στην πολιτική.

«Σκοτάδι» ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες

Εκεί που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να «υπάρξει φως» και να γίνουμε σοφότεροι είναι στο τι επιδιώκει ο κ. Ανδρουλάκης να κάνει με το θέμα των συνεργασιών, με την προοπτική βέβαια να έχει κατασταλάξει και ο ίδιος, καθώς η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, σε συνδυασμό με την πυκνότητα των γεγονότων, δεν επιτρέπει ενθουσιασμό και μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς. Σε κάθε περίπτωση, με διάφορα ρητορικά σχήματα ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στο διμέτωπο κατά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται έτοιμος να κάτσει στο τραπέζι για μια προγραμματική συμφωνία που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σε μια «σωστή κυβέρνηση» για τη χώρα. Και όπως είπε αυτήν τη φορά από το Κιλκίς, «προσπαθώ να δείξω έναν άλλο δρόμο. Αυτός ο δρόμος όμως δεν είναι ένας δρόμος συμβιβασμού. Είναι ένας δρόμος συγκρούσεων. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και μετά θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας για να μείνουν πρωθυπουργοί, μάλλον δεν ξέρουν τι είναι η σημερινή και νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ισχυρή εντολή κάνοντας μόνο προγραμματικές συμφωνίες και χωρίς πρόσωπα που έχουν υπονομεύσει σταθερά το δημόσιο συμφέρον εις βάρος του ελληνικού λαού. Δεν ξεχνώ και δεν ξεχνάει καμία και κανένας από εμάς ότι όταν ο κ. Καραμανλής χρεοκόπησε την Ελλάδα, αυτή η παράταξη κράτησε τη χώρα όρθια και δεν έπαιξε παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.