13:29, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Ο «αμερικανικός παράγοντας» αποκλιμακώνει την ένταση

Να διατηρηθεί η διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο επιθυμεί η Αθήνα, η οποία από τη μία καταγράφει μείωση των προκλήσεων στο πεδίο αλλά από την άλλη βλέπει τις ρητορικές επιθέσεις της Τουρκίας να συνεχίζονται.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ φαίνεται πως απέδωσαν, έστω και προσωρινά, καρπούς. Η Άγκυρα δείχνει να ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, ελαττώνοντας την παρουσία πολεμικών μέσων στο Αιγαίο, ενώ, τουλάχιστον για τη θερινή περίοδο, δεν έχει προγραμματίσει ασκήσεις ή δραστηριότητες με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεών της. Φυσικά η Αθήνα κρατάει πολύ μικρό καλάθι, διότι η συμπεριφορά των γειτόνων στα λόγια δεν συμβαδίζει με τις πράξεις. Η επιθετική ρητορική δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε και οι απειλές σε βάρος της χώρας μας, ενώ τα «ήρεμα» νερά στο Αιγαίο μπορεί να ταράξει η έξοδος του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου που προγραμματίζεται για τις 15 Ιουλίου.

Διεθνοποίηση των προκλήσεων

Η ελληνική διπλωματία πάντως συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική προκλητικότητα και την ανάδειξη των εθνικών θέσεων που εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στην παρέμβασή του στο 26ο Συνέδριο του Economist, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι πλέον ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αισθάνεται «την αναβίωση του αναθεωρητισμού και στη θεωρία και στην πράξη, είτε με νεο-τσαρικό είτε με νεο-οθωμανικό μανδύα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που αντιμετωπίζει μια πάγια υπαρξιακή απειλή. «Ζούμε υπό μια διαρκή, διατυπωθείσα απειλή πολέμου και πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας έξαρσης, μιας επιθετικής ρητορικής και μιας αύξησης προκλήσεων στο πεδίο», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Αμερικανική παρέμβαση

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να διατηρήσουν την «ισορροπία» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη να διευκρινίζει στον Economist ότι η Ουάσιγκτον θέλει την επίλυση των προκλήσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και προσφέρει σημαντικά παραδείγματα ηγεσίας στην ευρύτερη περιοχή». Στο Κογκρέσο πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ αναφορικά με το ζήτημα της πώλησης F-16 στην Τουρκία και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την κατάληξη που θα έχει. Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο ελληνοαμερικανικός παράγοντας, ωστόσο εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ρισκάρουν να χάσουν την Τουρκία και προκειμένου να διατηρήσουν τον διάλογο με την Άγκυρα θα ικανοποιήσουν τελικά το αίτημά της για νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Πιέζει η Αθήνα

Προκειμένου να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις και να επαναβεβαιώσει την άριστη συνεργασία σε στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει σημαντικές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα δει τον ομόλογό του, καθώς και υψηλόβαθμους αξιωματικούς των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της ομογένειας και του ελληνικού λόμπι. Προτού επιστρέψει στην Αθήνα, ο στρατηγός Φλώρος θα επισκεφτεί τα κεντρικά της Lockheed Martin στο Τέξας, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Αθήνας για την απόκτηση 20+20 «στελθ» αεροσκαφών F-35. Εκτός από τα μαχητικά, στο τραπέζι των συζητήσεων του αρχηγού θα βρεθούν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, η απόκτηση των αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7 και, φυσικά, η αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Sea Guardian.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL