Ο μπροστάρης Μητσοτάκης και η υπουργική ομάδα κρούσης κατά της τοξικότητας
Στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται έντονος προβληματισμός για το σκηνικό που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν, στοχεύοντας στην πρόκληση αναταραχής και «χάους»
Μια ισχυρή «ομάδα κρούσης», με μπροστάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφαίους υπουργούς, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έχει αναλάβει να διαλύσει το κλίμα τοξικότητας το οποίο τείνει να καλύψει πλήρως την πολιτική σκηνή, με ευθύνη της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα να καταρρίψει όλες τις φήμες και τα ανυπόστατα σενάρια που ρίχνουν νερό στον μύλο του αντισυστημισμού.
Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται έντονος προβληματισμός για το σκηνικό που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν, στοχεύοντας στην πρόκληση αναταραχής και γιατί όχι και «χάους». Σε πολλούς, μάλιστα, θυμίζει την εποχή των μνημονίων και των αγανακτισμένων στις πλατείες, που με μία τυφλή οργή εναντίον συνολικά των θεσμών πόνταραν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, στην αποσταθεροποίηση.
Προβληματισμός
Κατά τις ίδιες πηγές, ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος ενόψει και των νέων, μαζικών και εκτεταμένων συλλαλητηρίων που δρομολογούνται για την επόμενη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου. Αυτό που έχει σημάνει «συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι η συμμετοχή των πολιτών, η οποία προεξοφλείται ότι θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών ετών, αλλά τυχόν προβοκάτσιες που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν επικίνδυνα το κλίμα.
«Πρέπει να στείλουμε από τώρα και με ένταση το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, να τεθεί σε κίνδυνο», λένε καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτήθηκε η πρώτη «ομάδα κρούσης» από τους κ. Βορίδη, Γεωργιάδη και Μαρινάκη. Οι υπουργοί αυτοί σηκώνουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης για διάχυση των κυβερνητικών μηνυμάτων στην κοινωνία. Και βεβαίως, πρωτοστατούν τόσο στις κοινοβουλευτικές μάχες όσο και στις σφοδρές συγκρούσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις ραδιοφωνικές συχνότητες.
Εργαλειοποίηση
Όπως προκύπτει ανάγλυφα από τις υψηλών τόνων παρεμβάσεις των τριών παραπάνω υπουργών, είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας χωρίς δεύτερη σκέψη αμφιλεγόμενη επιχειρηματολογία, επιχειρούν να διασωθούν πολιτικά με την ξεκάθαρη εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου. «Κινούνται αντισυστημικά, με στόχο να διεγείρουν τα χαμηλότερα ένστικτα της κοινωνίας. Θα το βρουν μπροστά τους, αλλά δεν θα αφήσουμε να το πληρώσει και η χώρα», λένε κυβερνητικά στελέχη. Προσθέτουν, δε, ότι είναι πολύ σημαντικό να μη δοθεί περιθώριο για αναπαραγωγή του σεναρίου περί πτώσης της κυβέρνησης, που διακινούν διάφορα κέντρα και παράκεντρα και να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και θα κριθεί για αυτό από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας.
Πλην των τριών υπουργών, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς αλλά και βουλευτές της ΝΔ να συνδράμουν την επικοινωνιακή αντεπίθεση της ΝΔ. Αφήνεται, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η στάση καθενός από τα στελέχη θα αξιολογηθεί και θα εγγραφεί, θετικά ή αρνητικά.
Το στίγμα έδωσε προ διημέρου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας με πρωτόγνωρα ηχηρό τρόπο από τη Θεσσαλονίκη ότι «τώρα μας λένε δολοφόνους, τέρμα πια με αυτή την αθλιότητα».
Μαρινάκης κατά Φάμελλου
Χθες, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης επανέλαβε ότι πρέπει να μπει ένα όριο στη χυδαιότητα, ενώ χαρακτήρισε την επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου να εμπλέξει την κυβέρνηση στον θάνατο του γιου της εισαγγελέως Λάρισας ως μία από τις πιο μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτισμού. «Το κωμικό είναι ότι ο κ. Φάμελλος του κόμματος των παραϋπουργείων Δικαιοσύνης, του κόμματος των δύο αμετάκλητα καταδικασμένων υπουργών, του κόμματος όλων όσων έχει περιγράψει πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, παραδίδει μαθήματα διάκρισης εξουσιών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε άλλο σημείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «όταν σε ένα πολιτικό σύστημα το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις ευπρέπειας, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είχε τέτοιο παρελθόν, χρησιμοποιεί τόσο βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς σε μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το οτιδήποτε, έστω και σε προδικαστικό επίπεδο διαμορφώνεται ένα κλίμα. Όταν μάλιστα αυτή η συζήτηση γίνεται πάνω σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, σε ένα έδαφος οργής, στενοχώριας, λύπης, ανάγκης για δικαιοσύνη. […] Θεωρώ ότι από τη στιγμή που καταρρίπτεται η μία θεωρία μετά την άλλη, από τη στιγμή που αρχίζουν οι πολίτες και βλέπουν ποιες είναι οι πραγματικές απαντήσεις, στο τέλος θα μείνει η Δικαιοσύνη να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα για το τι συνέβη», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Από την ηλεκτρονική εφημερίδα Political