, Τρίτη
28 Μαρτίου 2023

Ο χρησμός Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών

Νέο κύκλο σεναριολογίας σχετικά με τον χρόνο που θα επιλέξει προκειμένου να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής πυροδότησε μια αποστροφή του πρωθυπουργού από το Τόκιο. «Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», ήταν η σιβυλλική δήλωσή του με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και σε σύντομη συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ

Για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά την ακριβή Κυριακή των εκλογών. Όπως και να έχει, στην πρώτη γραμμή των εκτιμήσεων όσον αφορά τις επικρατέστερες ημερομηνίες βρίσκονται η 2α και η 9η Απριλίου (χωρίς να αποκλείεται και η Κυριακή μετά το Πάσχα) προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να στηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και πάντως προτού σηκώσουν αυλαία οι πανελλαδικές εξετάσεις. Εκτός αν ο πρωθυπουργός επιλέξει την… έκπληξη και ορίσει το momentum των εθνικών εκλογών εντός του Μαΐου, προκειμένου τα… παραβάν της ενισχυμένης αναλογικής να ακολουθήσουν μέσα στον Ιούνιο και με τη λήξη των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Θα οργώσει την επικράτεια

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία ήταν, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του μέχρι τις επερχόμενες εκλογές. Πέραν της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή) και της πιθανής μετάβασής του στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει το… βάρος τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες σε περιοδείες στην Αττική και την περιφέρεια. Και σύμφωνα με πληροφορίες στο… σημειωματάριο της Ηρώδου Αττικού 19 βρίσκονται… κυκλωμένες η Κοζάνη, η Λάρισα, τα Γρεβενά και τα Ιωάννινα.

«Επενδύστε στην Ελλάδα»

Με τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Μια επίσκεψη με ισχυρό οικονομικό και επενδυτικό πρόσημο στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα της οποίας αποτιμώνται άκρως θετικά από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Η επίσκεψη στην Ιαπωνία, η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού έπειτα από 17 χρόνια, βάζει τις σχέσεις μας σε νέα βάση. Η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας αναβαθμίζει τη σχέση μας και γίνεται η πυξίδα της συνεργασίας μας από δω και στο εξής», τόνισε ο ίδιος στη συνομιλία του με δημοσιογράφους και λίγες ώρες έπειτα από μια ακόμη παρουσίαση της προοπτικής που ανοίγεται στη χώρα μας για επενδυτικές κινήσεις.

«Σήμερα υπάρχουν πολλοί πειστικοί λόγοι για τους οποίους μια ιαπωνική εταιρεία θα σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η μοναδική γεωγραφική μας θέση στο “σταυροδρόμι” τριών ηπείρων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσφέρουμε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου. Σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας είναι βαθιά προσηλωμένη στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε ξένου επενδυτή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στους επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου JETRO στο Τόκιο, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece. Μια ημερίδα που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, που ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο και στον απόηχο των σημαντικών επενδυτικών «ραντεβού» στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επισημαίνουν παράγοντες, επιτεύχθηκε. Ο πρωθυπουργός, στις απανωτές συναντήσεις των προηγούμενων 48 ωρών, έφερε στην πρώτη γραμμή και στην ατζέντα ενός άκρως απαιτητικού κοινού επενδυτών, που ζητεί απαντήσεις ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, μια Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία και προτάσσει μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους. Μια Ελλάδα που βλέπει στον ορίζοντά της να ανοίγεται το επόμενο μεγάλο στοίχημα, αυτό της επενδυτικής βαθμίδας που θα αποτελέσει το όχημα για νέες επενδύσεις, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός ορίζει ως μεγάλο στόχο της επόμενης τετραετίας (εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία) τις αυξήσεις στους μισθούς και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL