, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Ο χρησμός της Καλλιθέας, η απάντηση του Λονδίνου και στο βάθος… εκλογές

Με τη δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιστρέφεται πλέον ξεκάθαρα γύρω από το επικείμενο κρίσιμο εκλογικό ραντεβού, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το debate γύρω από τις πιθανές ημερομηνίες της κάλπης της απλής αναλογικής που πυροδοτήθηκε βεβαίως από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλλιθέα: «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές».

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

«Μη με ρωτήσετε για την ημερομηνία των εκλογών, ούτε εγώ δεν ξέρω αυτήν την ώρα, ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Κυριακής στο Mayfairτου Λονδίνου, θέλοντας πιθανώς με αυτόν τον τρόπο να προλάβει τυχόν… αδιάκριτες ερωτήσεις από τους παρισταμένους για τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην πραγματικότητα, πάντως, και με την ημιεπίσημη προεκλογική εκστρατεία να έχει ήδη ξεκινήσει, η ψήφιση του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου, το τελευταίο νομοθετικό milestone της τρέχουσας περιόδου, ανοίγει καθαρό πολιτικό ορίζοντα, προκειμένου να καθοριστούν και οι τυπικές συντεταγμένες των επικείμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, μιας και στο κυβερνών κόμμα ρίχνουν όλο τους το βάρος στην Κυριακή της απλής αναλογικής, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας στην Κυριακή της ενισχυμένης αναλογικής.

Η προσφορότερη ημερομηνία

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ζουν καθημερινά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεταδίδουν πως για την ώρα τουλάχιστον ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις γύρω από το εκλογικό καλαντάρι. Ακούει, σταθμίζει, προβληματίζεται, ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μολονότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια τη γραμμική ή όχι ακολουθία των από τούδε και στο εξής εξελίξεων -το θέμα των υποκλοπών/παρακολουθήσεων θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει ασυμμετρία και ανατροπές, όπως παρατηρεί στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη- ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να υιοθετεί προς ώρας τουλάχιστον τις εισηγήσεις περί επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων και συνεπακόλουθα της διενέργειας των εκλογών τους πρώτους δύο μήνες του 2023.

Η απάντηση στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου κρύβεται σύμφωνα με επιτελείς του κυβερνητικού επιτελείου στο πεδίο της οικονομίας και εν προκειμένω στον συνδυασμό εκτέλεσης των κυβερνητικών μέτρων και του χρόνου που αυτά θα αφομοιωθούν από την ελληνική κοινωνία.

Η «προίκα»

Η σημαντικότερη «προίκα» για το κυβερνών κόμμα καθοδόν προς μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι άλλη από τη θετική ατζέντα και εν προκειμένω τα ήδη ψηφισμένα οικονομικά μέτρα με ημερομηνία εκκίνησης την 1η Ιανουαρίου.

Πλάι στις μειώσεις φόρων, που διέτρεξαν όλη τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπογραμμίζουν μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η αύξηση κατά 7,75% στις συντάξεις, καθώς και η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου, ως απότοκα του δημοσιονομικού πλεονάσματος από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να παραγνωρίζεται η χρησιμότητα σε συνθήκες οξείας ενεργειακής κρίσης των έκτακτων βοηθημάτων, όπως το επίδομα 250 ευρώ στους πλέον ευάλωτους ενόψει των Χριστουγέννων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL