, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ο «Δεκάλογος για τη νέα Ελλάδα» του Ευ. Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Βενιζέλος ΕΒΕΘ Μαραντζίδης Διαμαντόπουλος Σκαμπαρδώνης
του Βαγγέλη Στολάκη
Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση πραγματοποιεί δημόσια συζήτηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο Νίκος Μαραντζίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συντονίζει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του αφενός θα περιγράψει τη «μη συμβατική» φύση του ελληνικού προβλήματος και αφετέρου θα καταθέσει μια δέσμη δέκα θέσεων για το μέλλον.
Ως προς τη φύση του ελληνικού ζητήματος, ο κ. Βενιζέλος θα τονίσει ότι είναι πατριωτική υποχρέωση να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας. Θα περιγράψει τις πολλές πλευρές του ελληνικού προβλήματος, από την ύφεση και τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη μέγγενη του προσφυγικού και το καθεστώς θεσμικής δοκιμασίας, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από διάφορες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Ο κ. Βενιζέλος θα συνοψίσει σε δέκα θέσεις την άποψή του για τη συγκυρία: Πρώτον, η χώρα δεν κινδυνεύει πια από Grexit, αλλά από τη μιζέρια της στασιμοχρεοκοπίας εντός ευρώ. Δεύτερον, στις υπόλοιπες –πλην της Ελλάδος– χώρες με προγράμματα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), τα «παλαιά» πολιτικά συστήματα οδήγησαν εκτός μνημονίων. Τρίτον, οι τελευταίοι είκοσι μήνες οδήγησαν σε περαιτέρω οικονομική και κοινωνική κόπωση και όξυνση του θεσμικού ζητήματος. Τέταρτον, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Πέμπτον, ο αυτοματισμός, η μοιρολατρία και η συνωμοσιολογία δεν οδηγούν πουθενά. Έκτον, είναι καθήκον της δημοκρατικής παράταξης να διατυπώσει το στρατηγικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανακοπής της αντισυστημικής τύφλωσης. Έβδομον, να γίνει με τους εταίρους ένα «γενναίο trade off» δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, ώστε να δοθεί χώρος για ώθηση στην ελληνική οικονομία. Όγδοον, να επιδιωχθεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ένατον, να τεθεί ως στόχος η ίδρυση και η εγκατάσταση στην Ελλάδα θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η δέκατη, καταληκτική θέση του κ. Βενιζέλου συνοψίζεται στην ανάγκη να υπάρξουν ένα κανονικό κράτος με δημοκρατικούς θεσμούς, ένα αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος με ευφυείς λύσεις, όπως τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και η συνειδητοποίηση του παρελθόντος από τους πολίτες.
Βενιζέλος ΕΒΕΘ
Βενιζέλος ΕΒΕΘ Παππάς Λιακόπουλος
Βενιζέλος ΕΒΕΘ Μπουτάρης
Βενιζέλος ΕΒΕΘ Μπουτάρης Αγγελούδης
Βενιζέλος ΕΒΕΘ Μπουτάρης Αγγελούδης Οικονόμου
Βενιζέλος ΕΒΕΘ κοινό
Βενιζέλος ΕΒΕΘ 2