, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Ο Ερντογάν τα λέει στη νύφη για να τα ακούσει η… πεθερά

«Χτυπάει» την Ελλάδα για να «πονέσει» η Αμερική σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι για το νέο μπαράζ επιθετικών δηλώσεων της Άγκυρας που στρέφονται τόσο κατά της χώρας μας όσο και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα νέο αντιδυτικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα λειτουργεί σαν μαριονέτα της Ουάσιγκτον ενώ ο πραγματικός «εχθρός» της Τουρκίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν της δίνουν πρόσβαση σε νέους εξοπλισμούς. 

Μάλιστα, όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νιώθει ότι στριμώχνεται, τόσο πιο αλλοπρόσαλλη γίνεται η στρατηγική του. Από τη μία πλευρά διακηρύσσει ότι η Τουρκία είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και από την άλλη βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις του δυτικού «στρατοπέδου». Αν κάτι έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, είναι ότι κανείς δεν μπορεί πια με ευκολία να «διαβάσει» τον Τούρκο πρόεδρο. Ο άλλοτε προβλέψιμος Ερντογάν λειτουργεί τώρα παρορμητικά, ενώ ακόμη και οι πιο στενοί του σύμβουλοι, όπως ο αντιπρόεδρος Ιμπραήμ Καλίν, έχουν χάσει την πρόσβασή τους στον «σουλτάνο». 

Νέες κατηγορίες από Τσαβούσογλου

Στην Αθήνα επικρατεί η εκτίμηση ότι οι επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας δεν οφείλονται μόνο στην άνοδο της ακραίας εθνικιστικής ρητορικής που εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σκοπούς τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά στοχεύει κυρίως στο να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «υπονομεύουν» τον Ερντογάν, στερούν από τη «δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ» την πρόσβαση σε νέα όπλα και παίρνουν το μέρος της «μικρότερης» Ελλάδας στη «διμερή» διένεξη με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Αθήνας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αυταπατάται και σε καμία περίπτωση δεν θα δει όλους αυτούς που την υποστηρίζουν να βρίσκονται αύριο στο πλευρό της». Αναφέρθηκε μάλιστα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάιο, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «αθέτησε τη συμφωνία» για επίλυση των προβλημάτων σε διμερές επίπεδο και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου τα έβαλε και με τις Βρυξέλλες, ενώ επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει πλήρως την πολιτική ισορροπία και τάσσονται υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL