21:31, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Ο K. Μητσοτάκης κλείνει τα μέτωπα και προς τα δεξιά

Τα εκλογικά σενάρια, η πρόσκαιρη δημοσκοπική κάμψη και η δημιουργία νέων κομμάτων προς τα δεξιά της ΝΔ είχαν προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στη «γαλάζια πολυκατοικία» για το ενδεχόμενο διαρροών.

Toυ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Εκ του αποτελέσματος,όμως, οι κουβέντες αυτές δεν κράτησαν παρά λίγους μόλις μήνες, καθώς ο πρωθυπουργός με τη στρατηγική που ακολούθησε κατάφερε να βάλει «φρένο» στις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Παράλληλα, αύξησε τη συσπείρωση της κομματικής βάσης σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ιουλίου ξεπερνώντας το 70%, χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η αποφασιστική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Άγκυρα, σε συνδυασμό με την αμυντική θωράκιση της χώρας και την επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, άλλαξε άμεσα το κλίμα. Οι ακραίες εθνικιστικές φωνές που επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν την τουρκική προκλητικότητα απομονώθηκαν, καθώς δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να διεισδύσουν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας τις κορόνες και απαντώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας, κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του αλλά και τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που ανεβάζοντας τους τόνους στα εθνικά θέματα και στηρίζοντας τους αντιεμβολιαστές κέρδισε αρχικά δημοσκοπικούς πόντους κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στις τελευταίες μετρήσεις δείχνει να κινείται ανάμεσα στο 3,5% και το 4,5% σύμφωνα με τις εταιρείες Pulse και Marc και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει καμία μεταβολή σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Μάιο. Οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ κατάφεραν είτε να πιάσουν με τη βία το 1% είτε να μην μπορέσουν να καταγραφούν από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων λόγω της πολύ χαμηλής δυναμικής τους.

Πρόκειται για μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η ακρίβεια πίεζε έντονα τα νοικοκυριά και οι απειλές της Άγκυρας διαδέχονταν η μία την άλλη, ωστόσο σε καμία περίπτωση η κεντροδεξιά παράταξη δεν έδειξε να ανησυχεί,αντίθετα κατάφερε με τις πολιτικές που ακολούθησε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις διαρροές «γαλάζιων» ψηφοφόρων.

Τα συνεχή μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση τόσο για τις αυξήσεις στα καύσιμα όσο και για τους λογαριασμούς ρεύματος έχουν αντιμετωπιστεί θετικά από τους πολίτες που πρόσκεινται στην κεντροδεξιά παράταξη αλλά και από εκείνους που κινούνται ιδεολογικά στο παραδοσιακό Κέντρο. Ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση υπήρξε για τη στρατηγική που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική και κυρίως απέναντι στην Τουρκία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι περιοδείες που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως τα κυβερνητικά στελέχη δεν βρίσκονται κλεισμένα στα γραφεία τους.

Δίπλα στην κοινωνία

Πριν καν συμπληρωθεί ο τρίτος χρόνος της θητείας της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη να δημιουργήσει κυβερνητικά κλιμάκια και να ξεκινήσουν αμέσως τις επισκέψεις στις περιφέρειες της χώρας. Ήταν μια κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει πως οι περιοδείες δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν προκηρύσσονται εκλογές ή στα εγκαίνια κάποιου έργου, αλλά θα πρέπει να είναι συνεχείς, καθώς η επικοινωνία με τους πολίτες θα πρέπει να αμφίδρομη. Στόχος του Μαξίμου αλλά και των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και η διατήρηση της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία.

Έξτρα πακέτο

Η έναρξη του άτυπου προεκλογικού αγώνα αναμένεται να δοθεί στη ΔΕΘ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, θα επικεντρωθούν στην πορεία της οικονομίας και στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει. «Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πόσο διευρυμένες θα είναι οι νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού, που μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.Είναι ενδεικτικό πως αυτές τις ημέρες αναμένονται 1 εκατ. επισκέπτες στην Αθήνα. «Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει τουχειμώνα που έρχεται», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL