, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο κάβος της Μαδρίτης

Τη στρατηγική της και εν προκειμένω τα διαφορετικά σενάρια αντίδρασης σε κάθε πιθανή ή και λιγότερη πιθανή πρόκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα σφραγίζει η Αθήνα, που δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την αυστηρή αναφορά κατά της Τουρκίας που ενσωματώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Ερωτηθείς σχετικώς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι αν τεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την προσεχή εβδομάδα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, η Αθήνα είναι έτοιμη να δώσει με αυστηρό ύφος τις πλέον κατάλληλες απαντήσεις. Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται πως το κλίμα για την Τουρκία είναι φορτισμένο, καθώς θα βρεθεί εκ πραγμάτων στο στόχαστρο για την έως τώρα απροθυμία της να συναινέσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, καθώς και ότι υπάρχει εκνευρισμός για τα προσκόμματα που θέτει, ωστόσο εφόσον προκληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει με αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα για το εύρος και τη σοβαρότητα του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η χώρα μας και κατ’ επέκταση ο ίδιος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία. «Θα συνεχίσω να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη μια πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να διευκολυνθούν τυχόν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης, που συστηματικά καλλιεργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περίμετρο της Ανατολικής Μεσογείου, o πρωθυπουργός διεμήνυσε εκ νέου πως εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στη γείτονα να δρομολογήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης. «Η Τουρκία έχει μπροστά της δύο δρόμους: αυτόν της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και αυτόν της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία ακόμη πιο μακριά από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα και ο ίδιος δεν πρόκειται να μπουν στο παιχνίδι της ρητορικής έντασης για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης. Επαναβεβαίωσε, δε, ότι η χώρα μας είναι σε θέση να υπερασπιστεί αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα εθνικά της δίκαια.

Πάντως, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο είναι σαφές πως δεν βοηθούν δηλώσεις όπως η προχθεσινή του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάντ Οκτάι, ο οποίος ευρισκόμενος στα Κατεχόμενα φρόντισε να αναμασήσει τις ωμές απειλές περί ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει να τα αποστρατιωτικοποιήσει. Οι εν λόγω δηλώσεις αξιοποιήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου ακόμη και οι καχύποπτοι εντός της ΕΕ ομόλογοί του να αντιληφθούν το μέγεθος του παραλογισμού αλλά συνάμα και του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής οι ριψοκίνδυνες τουρκικές πιρουέτες. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εκτιμά ότι η αποστροφή πως η Τουρκία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση αλλά και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίνεται πλήρως στις ελληνικές ανησυχίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.