, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο "κύριος Καθηγητής" της Κυβέρνησης!

2499798
Πρόκειται για τον πρώτο τη τάξει κυβερνητικό στέλεχος στη Θεσσαλονίκη, αφού είναι ο μόνος από το νομό που κατέχει τη θέση του υπουργού. Πολλοί, όταν ακούστηκε το όνομα του Νίκου Παρασκευόπουλου  στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015 απόρησαν. «Πως γίνεται ένας καθηγητής Πανεπιστημίου με αξιόλογο έργο να μπλέξει με την πολιτική» αναρωτιούνται μέχρι σήμερα άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά. Οι στενοί του συνεργάτες μιλούν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Αναφέρουν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο εργατικό, πολύ ευγενικό και πολύ… χαλαρό που τον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει μυθιστορήματα δράσης.

του Βαγγέλη Στολάκη
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ο άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου ο πρωθυπουργός βρήκε έναν σύμμαχο. Αν και δεν είχε προσωπικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα εκείνος τον επέλεξε και μάλιστα ανάμεσα από πολλά κομματικά στελέχη προκειμένου να του εμπιστευθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις δύσκολες μέρες το καλοκαίρι του 2015, που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος και την ώρα που οι πάλαι ποτέ «σύντροφοι» του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωναν την μια παραίτηση μετά την άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε την πολιτική της συγκυβέρνησης, κατέθεσε στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια και υπήρξε ο σύμμαχος του πρωθυπουργού που ήρθε από το… πουθενά. Για το λόγο αυτό και ο κ. Τσίπρας, και προκειμένου ο κ. Παρασκευόπουλος να μπορεί… ευκολότερα εντός κοινοβουλίου να υπερασπίζεται το νομοθετικό του έργου –αφού οι αντιδράσεις για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που λαμβάνουν αποφάσεις σκληρές γιατί δεν ψηφίζουν και δεν… εκλέγονται πολλαπλασιάζονταν- τον εξέλεξε βουλευτή. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν δοθούν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία διέρρεε η πληροφορία πως ο κ. Παρασκευόπουλος θα λάβει την τελευταία και τιμητική θέση στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στέλνοντας στην δεύτερη θέση τον Γιάννη Αμανατίδη που λίγους μήνες πριν ρίχτηκε στη μάχη του σταυρού και τερμάτισε πρώτος και θέτοντας εκτός Βουλής την Βούλα Τεκτονίδου.
Στα έδρανα το Πανεπιστημίου
Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Την περασμένη Τρίτη μάλιστα έσβησε τα 67α κεράκια στην τούρτα που του πρόσφεραν οι συνεργάτες του στο υπουργείο. Από το 1988 μέχρι σήμερα είναι καθηγητής Ποινικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Διετέλεσε πρόεδρος του ιδίου τμήματος για δυο θητείες, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2013). Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής καθώς και της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος στη χώρα. Υπήρξε επίσης μέλος, αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και την περίοδο 1993-1995 σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Από τα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής του καριέρας ασχολήθηκε με την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία και την βελτίωση των όρων κράτησης των χρηστών ναρκωτικών μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πανεπιστημίου. Η ενασχόληση με τους φυλακισμένους ήταν τέτοια που στις εξεγέρσεις των κρατουμένων το 1990 στις φυλακές Κορυδαλλού και το 1996 στον Άγιο Στέφανο Πάτρας υπήρξε διαμεσολαβητής μεταξύ διοικήσεων σωφρονιστικών καταστημάτων και κρατούμενων.
Επί ημερών του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν νόμοι του κράτους ο γνωστός… «νόμος Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα «βραχιολάκια», το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, η θεραπεία των χρηστών ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και το σχέδιο νόμου για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο επιδιώκοντας να βάλει κανόνες στο… χάος του διαδικτύου.  Ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο πολιτικών του αντιπάλων και ΜΜΕ ουκ ολίγες φορές. Τελευταίως απασχόλησε τη δημοσιότητα με το «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και τις δηλώσεις του τελευταίου περί παραδικαστικού κυκλώματος, ενώ λίγους μήνες πριν πολλοί του χρέωναν πως με τον νόμο του ήθελε να απελευθερώσει τον κρατούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», Σάββα Ξηρό.
Ο μαθητής του Γ. Μανωλεδάκη
Για την τοποθέτηση της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και την εκχώρηση σε αυτήν πλήθος αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών λειτουργών έχει επίσης δεχτεί καταγγελίες. Πολλοί εκ των πολιτικών του αντιπάλων αναρωτιούνται επίσης «πώς ο μαθητής του Γιάννη Μανωλεδάκη, του ιδρυτή μιας ολόκληρης σχολής στο ποινικό δίκαιο και επιστήθιος μαθητής του αρνείται να πάρει σαφή θέση κατά της κ. Θάνου για την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του Σταύρου Τσακυράκη για κριτική που της άσκησε ο τελευταίος». Ιδεολογικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος κινούνταν  πάντα στον χώρο της Αριστεράς αν και πολλοί τον χρέωναν στο… ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, πολλοί βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου είχαν καθηγητή  τους στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ τον υπουργό Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό άλλωστε στους διαδρόμους της Βουλής τον αποκαλούν «δάσκαλε».
«Κακώς έμπλεξε με την πολιτική»
Τι λέει όμως γι’ αυτόν μια πρώην μαθήτριά του η οποία πέρασε και από τα έδρανα της Βουλής; «Πρόκειται για έναν καλό, εργατικό, χαμηλών τόνων και ήπιο άνθρωπο. Είναι ένας εξαιρετικός καθηγητής που παίζει στα δάχτυλα την νομοθεσία» σχολιάζει στην KARFITSA η τέως εισαγγελέας Χρυσούλα Γιαταγάνα. Η ίδια αποκαλύπτει μάλιστα ότι τον είχε καθηγητή (μαζί με τους Βενιζέλο και Μαργαρίτη) όταν  παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της νομικής σχολής και υπήρξε μάρτυρας κάποιων εκ των δικαστηρίων στα οποία κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις  καταγγελίες της σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. «Είχε δείξει μεγάλη ευαισθησία και μου είχε συμπαρασταθεί» αναφέρει. Σχολιάζει ωστόσο πως «κακώς έμπλεξε με την πολιτική. Είναι εξαιρετικός καθηγητής και χάνει από την αίγλη του λόγω πολιτικής».  Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι δευτεροπαντρεμένος με την συνταγματολόγο Ιφιγένεια Καμτσίδου και έχει δυο παιδιά. Μένει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συχνάζει στα μικρά καφέ της περιοχής. Πολύ πιθανό να τον εντοπίσει κανείς να κάθεται μόνος σε κάποιο τραπεζάκι και να διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία που τον ενθουσιάζει!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.