, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη της αυτοδυναμίας

Τον πήχη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές έθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η ΝΔ δεν απέχει μακριά από την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει και εκτός ελληνικών συνόρων για το εκλογικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν αλλάζει. «Θα πρέπει να φτάσουμε στο 37%-38% για να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι αυτό εφικτό; Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό», τόνισε χαρακτηριστικά στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE Kevin Featherston.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς, όπως είπε, μπορούν να λαμβάνουν άμεσες αποφάσεις. «Βλέπω πολλούς συναδέλφους μου να εμπλέκονται σε πολύ μεγάλες, πολύ παρατεταμένες συζητήσεις με τους εταίρους τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας, την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς κρίσεις. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Μια μονοκομματική κυβέρνηση στην περίπτωσή μας δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε τη συνεργασία με ταλαντούχους ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους», σημείωσε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία στη χώρα, τονίζοντας ότι για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται 45% με 46%, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα μετά το σημαντικό ταξίδι στο Λονδίνο, με το κλίμα να είναι άκρως προεκλογικό και τις ημερομηνίες να δίνουν και να παίρνουν. Στο Μαξίμου δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στη χρονική περίοδο που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αν πρόκειται να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα, αυτό θα το δείξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο οποιοδήποτε σενάριο συμμαχίας με την ακροδεξιά. «Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θέλει να κυβερνήσουμε μόνοι μας σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να κερδίσουμε- ή αν ουσιαστικά θα μας πει “αναζητήστε έναν κυβερνητικό εταίρο”. Στο τέλος της μέρας είναι απόφαση του λαού. Οι πολίτες ξέρουν τι διακυβεύεται και αυτοί είναι που θα καθορίσουν πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις επόμενες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL