, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μητσοτάκης θέλει εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ του… 10%

Mitsotakis copy
του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Ας μη γελιόμαστε. Αν ο Πρωθυπουργός είχε τους ελάχιστους βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τα νέα επώδυνα μέτρα, θα το είχε κάνει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες. Δεν τους έχει και για αυτό αναλώνεται σε μια διαπραγμάτευση μαϊμού, όχι για να πάρει κάτι καλύτερο από τους εταίρους, αλλά για να δείξει στους δικούς του ότι μάχεται και ότι αν τελικά χάσει, δεν θα έχει παραδοθεί άνευ όρων.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνει είναι ότι όσο αργεί τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τα «συντρόφια». Για την χώρα δεν το συζητώ, αυτό όμως δεν τον ενδιαφέρει. Έχει κατακτήσει την εξουσία όπως ο τύπος στην διαφήμιση που αφήνει τον θείο και «πιάνει» το τζόκερ. Είναι κάτι σαν να του έκατσε λαχείο και δύσκολα αφήνεις ένα τέτοιο λαχείο μετά από τόσο χρόνια ονείρωξης που είχες για την εξουσία.
Από την άλλη η ΝΔ είναι σε συνέδριο. Ο Μητσοτάκης δεν έχει απλά ως στόχο να αφήσει τον Τσίπρα να υπογράψει αυτά που ο ίδιος δεν θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει πλέον ως στόχο να πάει σε εκλογές με ένα ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 10%. Το σκεπτικό του είναι πιο μακροπρόθεσμο από απλά να βάλει τον Τσίπρα να κάνει πράγματα που αν τα έκανε ο ίδιος η κυβέρνηση του θα έπεφτε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στόχος είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλά η υπογραφή μέτρων και μνημονίων.
Με το συνέδριο κλείνει και ένας κύκλος για την ΝΔ . Η ΝΔ έχασε τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις (μαζί με το δημοψήφισμα) χωρίς να έχει τον χρόνο ή και την ευκαιρία να κάνει μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων. Και αυτή γίνεται πάντα λίγο μετά τις εκλογές και όχι αργότερα. Ο Μητσοτάκης βέβαια δεν θα κάνει αποτίμηση αποτελεσμάτων γιατί δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει πίσω, γιατί δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και γιατί ο ίδιος με τα τότε αποτελέσματα δεν έχει και την μεγαλύτερη σχέση. Πρέπει να φτιάξει ένα καταστατικό σύγχρονο και να βάλει τις βάσεις για μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη που σέβεται το παρελθόν της αλλά δεν θα επιτρέπει την επανάληψη των λαθών της και κυρίως του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων.  Και έχει υποχρέωση να το πετύχει.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview