12:55, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Ο Μητσοτάκης βάζει σε πρώτο πλάνο την οικονομία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη πλήττεται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταγράφει θετικά στοιχεία, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της απέναντι στις αγορές. Η χώρα μας έπειτα από δώδεκα χρόνια επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, καθώς σε εννέα μέρες βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία και έρχεται ολοένα πιο κοντά η ένταξή της στην επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, η ανεργία διαρκώς μειώνεται φτάνοντας στο 12,1%, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές αναμένεται να αρχίσει η προετοιμασία για την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, στην οποία υπάρχουν αρκετές προσδοκίες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, καθώς ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως παρά τον δύσκολο χειμώνα που περιμένει ολόκληρη η Ευρώπη, θα υπάρξουν σημαντικοί πόροι προκειμένου να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζεται πως θα αγγίξουν τα 2,4 δισ. ευρώ και στο επίπεδο αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Τα μέτρα ανακούφισης

Το βάρος αναμένεται να δοθεί στην αναχαίτιση των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τα πιο πιθανά σενάρια είναι η περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η συνέχιση του Fuel Pass και η νέα επιταγή ακρίβειας. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το πόσο θα συνεχιστεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, κυρίως την περίοδο του χειμώνα, όταν θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης. Όλα δείχνουν πως ένα σημαντικό μέρος από τα πρόσθετα έσοδα των 2,4 δισ. ευρώ θα πάει προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση έχουν προαναγγείλει πως θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού -η τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια-, ενώ θα υπάρξει μείωση και στις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θα ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έχει ανακοινώσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης/1/2023 για όλους τους φορολογούμενους, ενώ το ίδιο διάστημα θα «ξεπαγώσουν» έπειτα από δώδεκα χρόνια οι συντάξεις.

Κοντά στους νέους

Σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα αφορά τους νέους, όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι, όταν νέοι πολίτες κάθισαν στην πρώτη σειρά «σπάζοντας» το πρωτόκολλο. Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η φτηνή στέγη για τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να βρουν σπίτι καθώς τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη. Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο και ήδη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα πριν από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να περιοδεύσει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα υποδομών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL