07:13, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

O πολιτικός καύσωνας του Αυγούστου

Πολιτικός καύσωνας ενσκήπτει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στη Βουλή, με αιχμή το θέμα των παρακολουθήσεων και με τα κόμματα να προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών», βγάζοντας και ακονίζοντας τα ξίφη από τη θηκάρια.

Της: ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Η παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και όλα τα συμπαρομαρτούντα που ακολούθησαν έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, προϊδεάζοντας για μια «διαβολοβδομάδα» στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι προβολείς πέφτουν σε πρώτη φάση στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου.

Στη συνεδρίαση θα τεθεί και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν επιτακτικά να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη αλλά και να διαβιβαστεί ο φάκελος του πληροφοριακού αρχείου από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εν λόγω επιτροπή. Συγκεκριμένα ζητούν την κλήτευση τουδιοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, αλλά και του παραιτηθέντος προκατόχου του Παναγιώτη Κοντολέοντα, όπως και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.

Επιπλέον, την κλήτευση του παραιτηθέντος πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και της εισαγγελέως που ήταν αποσπασμένη στην ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου.

Πέπλο μυστηρίου

Πάντως, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής της προημερησίας τοποθετείται για μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εκκίνηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει καθυστερήσεις για να κερδίσει χρόνο».

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι και εκ του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ένα ειδικό βάρος, καθώς μπορεί να μετατραπεί ανάλογα με τις καταθέσεις σε οιονεί Εξεταστική Επιτροπή. Εξάλλου, επίσης βάσει του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 41Α), μπορούν ακόμη και τα 2/5 τη Επιτροπής και όχι μόνο η πλειοψηφία να καταστήσουν υποχρεωτική την ακρόαση προσώπων, μέσω ακόμη και του έκτακτου μέτρου της βίαιης προσαγωγής.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ζητηθεί να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που αριθμούν 9 στην Επιτροπή Θεσμών, έχουν τη θεσμική δυνατότητα να το διεκδικήσουν.

Τρίτο κοινοβουλευτικό τερέν για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα αποτελέσει η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία ασμένως αποδέχθηκε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί σωστότερο προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι αδυναμίες στη λειτουργία της ΕΥΠ να διευρυνθεί η περίοδος εξέτασης σε βάθος δεκαετίας.

Στη λογική του «όλα στο φως», στην κυβέρνηση θέλουν η συζήτηση να διεξαχθεί για την περίοδο 2012-2022, που περιλαμβάνει επίσης τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Γιάννης Ρουμπάτης, Θοδωρής Δραβίλλας, επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου είχε ζητήσει πρώτος Εξεταστική, διαμηνύει ότι η πρόταση που θα καταθέσει το κόμμα θα αφορά όχι μόνο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ αλλά και την απόπειρα παγίδευσης από το Predator.

Σχολιάζοντας τα περί χρονικής διεύρυνσης της επιτροπής, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αρνητικοί,τονίζουν ωστόσοότι «αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν παράνομες παρακολουθήσεις, να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών, όπως και αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά, να τα καταθέσει επίσης στην Επιτροπή», καθώς μόνο επί υπαρκτών στοιχείων μπορεί να γίνει διεύρυνση χρονική και όχι για να συσκοτιστεί το πραγματικό συμβάν της παγίδευσης Ανδρουλάκη.

«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως είναι πάγια τακτική της ΝΔ να οδηγεί τις έρευνες σε βάθος χρόνου, προκειμένου να θολώσει το τοπίο, και κάνουν λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού. Κορυφαία στελέχη του κόμματος διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «όχι» στην «ιστορική αναδρομή» των παρακολουθήσεων, καθώς στην παρούσα φάση υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν τις επισυνδέσεις, μεταξύ αυτών αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020-2022.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL