, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο πρόεδρος, το «δεξί» του χέρι και η… πλαστογραφία!

poios-thema-k
Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν τον… ουρανό πάνω από το κτίριο που στεγάζεται φορέας της Θεσσαλονίκης σε κεντρική περιοχή της πόλης. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως στενός συνεργάτης του προέδρου του φορέα, και πιο συγκεκριμένα το «δεξί « του χέρι πλαστογράφησε το πτυχίο του. Το πανεπιστήμιο από το οποίο αποκτήθηκε ο τίτλος σπουδών, ανακάλυψε κατόπιν σχετικού ελέγχου την πλαστογραφία και ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές. Η θέση του προέδρου του συγκεκριμένου φορέα είναι δύσκολη, αφού ο εν λόγω συνεργάτης αποτελεί προσωπική επιλογή του και σε μια προσπάθεια να τον υπερασπιστεί στους πολιτικούς του αντιπάλους δικαιολογεί τα… αδικαιολόγητα!

Γράφει ο Karfitsas
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa ο εν λόγω υπάλληλος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της πλαστογραφίας, αφού φέρεται να αλλοίωσε τόσο τον βαθμό του πτυχίου του όπως και το έτος αποφοίτησης από συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να γίνει η πρόσληψή του πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Πως το ανακάλυψαν;
Όλα ξεκίνησαν όταν ο φορέας της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας… μνημονίων κλήθηκε να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου να ελέγξουν εάν τα στοιχεία των υπαλλήλων που είχαν προσκομίσει οι τελευταίοι κατά την πρόσληψή τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα απευθύνθηκαν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, από τα οποία οι υπάλληλοι δήλωσαν πως αποφοίτησαν. Κατόπιν ελέγχου του τίτλου σπουδών του… δεξιού χεριού του προέδρου της Θεσσαλονίκης το αρμόδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα διαπίστωσε πως έχουν αλλάξει στοιχεία που αναφέρονται τόσο στον βαθμό του πτυχίου όσο και στο έτος κτήσης.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του φορέα για την περίπτωση πλαστογραφίας όπως και τις εισαγγελικές αρχές στις οποίες ο εν λόγω υπάλληλος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.
Σε πρώτη φάση, ο εν λόγω υπάλληλος απολογήθηκε σε μια σχετική επιτροπή του φορέα και σύντομα αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του δήλωσε ότι για την πρόσληψή του την περίοδο εκείνη δεν είχε τεθεί ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου. Παρά την επιμονή των μελών της επιτροπής που αναζήτησαν τον λόγο της ενέργειας αυτής, φαίνεται πως δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Στα «πηγαδάκια» του φορέα (που έχει θέση συμβούλου του κράτους) ακούγεται μάλιστα ότι ενδέχεται ο εν λόγω υπάλληλος να κληθεί να επιστρέψει μισθούς που λάμβανε τόσα χρόνια.
Πρότερος… βίος
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το όνομα του εν λόγω κυρίου εμπλέκεται σε υπόθεση πλαστογραφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa ο στενός συνεργάτης του Βορειοελλαδίτη Προέδρου, το 2014 καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών για οφειλές στο δημόσιο. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Ο υπάλληλος άσκησε έφεση και η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εκκρεμεί.
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου καταδικάστηκε επίσης για πλαστογραφία μεταχρήσεως σε υπηρεσία το 2015 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Και σε αυτή την περίπτωση προχώρησε σε έφεση.
Τι δηλώνει ο πρόεδρος;
Μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος του φορέα δήλωσε πως έχει γνώση του θέματος και πως ο ίδιος ήταν αυτός που ξεκίνησε τις διαδικασίες ελέγχου των στοιχείων του στενού του συνεργάτη. «Εμείς στείλαμε στον Εισαγγελέα την υπόθεση. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως υπάρχει διαφορά έτους κτήσης του πτυχίου στο αντίγραφο που έχουμε εμείς συγκρίνοντάς το με το πρωτότυπο. Θέλουμε να δούμε τι γίνεται. Τον καλέσαμε σε απολογία. Εμάς δεν μας πειράζει ο βαθμός του πτυχίου γιατί δεν μας ενδιαφέρει. Για την πρόσληψή του δεν έπαιξε ρόλο ο βαθμός του πτυχίου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος υπάλληλος αλλοίωσε δημόσιο έγγραφο. Εμείς δεν ζητήσαμε να πάρει επτά για παράδειγμα στο πτυχίο αλλά να έχει τίτλο σπουδών από ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο» δήλωσε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «εάν υπήρχε άλλος υποψήφιος για την ίδια θέση, ο βαθμός του πτυχίου του δεν θα έπαιζε κανέναν ρόλο. Εμείς κάναμε τη δουλειά που έπρεπε. Ήρθε από το υπουργείο Εσωτερικών ένα χαρτί και ζητούσε να ελέγξουμε τα χαρτιά όλων των υπαλλήλων. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι υπήρχε κάποια διαφορά. Πήγαμε στον Εισαγγελέα. Δεν κρύψαμε τίποτα». Ο πρόεδρος του φορέα τόνισε επίσης ότι δεν γνωρίζει τις περιπέτειες του συγκεκριμένου υπαλλήλου του με τη δικαιοσύνη. «Ούτε καλύπτουμε, ούτε θα καλύψουμε κανέναν» κατέληξε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.