, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Ο πρωθυπουργός γκρεμίζει το οικονομικό αφήγημα Τσίπρα

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης κατά τις ομιλίες που διοργανώνει εντός και εκτός Αθηνών, η κυβέρνηση προχωρά στην αποδόμηση του αφηγήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο επίπεδα: πρώτον, στην «παροχολογία» που, όπως επισημαίνουν, επανακάμπτει και δεύτερον, στην τοξικότητα, στην οποία φαίνεται να επενδύει.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Είναι οι δύο πυλώνες, πάνω στους οποίους, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, θα κριθεί και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» που η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτουν ως το ερώτημα που οι πολίτες πρέπει επί της ουσίας να απαντήσουν στις κάλπες. Έως τότε, επισημαίνουν, είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τον δρόμο μιας αλλοπρόσαλλης, αντιθεσμικής και αλλόφρονης στάσης, με τα στελέχη του να μιλούν πλέον στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι στη Βουλή.

Η «φούσκα» ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα που ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει προβλέπει μεταξύ άλλων κρατικοποίηση της ΔΕΗ, επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ξεπάγωμα των τριετιών, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση
του τέλους επιτηδεύματος.

Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που, όπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει για μία ακόμη φορά χωρίς καμία κοστολόγηση. Χωρίς να πει ούτε πόσα χρήματα απαιτούνται για την υλοποίησή τους, ούτε πόσο επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, ούτε τελικά από πού θα βρεθούν. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι ανέξοδες υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άρα θα πρέπει να αντισταθμιστούν, γεγονός που παραπέμπει σε μία ακόμη επιδρομή στη μεσαία τάξη, σε μία ακόμη αύξηση φόρων, που θα πλήξουν, κυρίως, τη μεσαία τάξη. Και όλα αυτά, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου ανοίγει και πάλι η συζήτηση περί δημοσιονομικών κανόνων, με περιορισμούς στα ελλείμματα και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το βάρος στη στήριξη των πολιτών

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η στήριξη των πολιτών παραμένει προτεραιότητα και θα συνεχιστεί, ανάλογα, όμως, με τον δημοσιονομικό χώρο που κάθε φορά θα υπάρχει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα τεθούν σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα και η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, φέρνοντάς τη μια ανάσα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στον αντίποδα των ανεφάρμοστων, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και αυτά που έπονται, όπως η αύξηση των συντάξεων, η στήριξη όσων συνταξιούχων δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το market pass, που σε λίγες ημέρες μπαίνει σε εφαρμογή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL