11:06, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Ο ρόλος των κορυφαίων στις εκλογές

Κομβικός θα είναι ο ρόλος των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, με τα ισχυρά ερείσματα που έχουν στη «γαλάζια» βάση σε συνδυασμό με την εμπειρία και τον μηχανισμό που διαθέτουν, θα βοηθήσουν σημαντικά στην κομβική εκλογική διαδικασία που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Του: ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και η πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύξει την έναρξη του προεκλογικού Αγώνα.

Ο Κώστας Καραμανλής σταθμίζει όλα τα δεδομένα και αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος λίγο πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα στηθούν οι κάλπες. Οι πληροφορίες μπορεί να θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να μην είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της Α’ Θεσσαλονίκης μετά το 1989, ωστόσο ο ίδιος θα αποφασίσει το χρονικό σημείο που θα επιλέξει να το πράξει. Μάλιστα, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη υπενθύμιζαν πως ανάλογα σενάρια είχαν κυκλοφορήσει και στις εκλογές του 2019, αλλά ο Κώστας Καραμανλής ήταν κανονικά υποψήφιος. Ωστόσο, όποια και να είναι η απόφασή του, ο πρώην πρωθυπουργός θα στηρίξει απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δίνοντας από την πλευρά του τον δικό αγώνα για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

Ανάλογα ερωτήματα δεν υπάρχουν για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να εκφράζει συχνά πυκνά τις ενστάσεις του για τη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία όπως και στα Ενεργειακά που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως την ώρα της εκλογικής μάχης ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο διάστημα έχει έρθει αρκετά κοντά με τον Κώστα Καραμανλή, γεγονός που φάνηκε τόσο στη ΔΕΘ όσο και στο Συνέδριο της ΝΔ, ενώ οι δυο τους συνομιλούν τακτικά.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη στιγμή που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες έχει εκφράσει αρκετές φορές την πρόθεσή του να επανέλθει ως υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα όσον αφορά την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Άλλωστε, η εμπειρία του Δημήτρη Αβραμόπουλου γύρω από τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι τέτοια που θα βοηθήσει από όποιο πόστο και αν του ζητηθεί. Ουσιαστικά, εκείνο που απομένει είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, η οποία, όπως είναι λογικό, θα γίνει με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες.

Αν και οι πληροφορίες ήθελαν την Ντόρα Μπακογιάννη να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, η ίδια δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως θα είναι εκ νέου υποψήφια στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Χανιά. Η πρώην υπουργός όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής της διαδρομής έμαθε να δίνει πάντα τη μάχη του σταυρού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως έχει αλλάξει τρεις εκλογικές περιφέρειες. Από την Ευρυτανία, στην Α’ Αθήνας και από το 2019 στα Χανιά. «Δεν μπορώ να είμαι διορισμένη», είχε τονίσει κατηγορηματικά, βάζοντας τέλος στα οποιαδήποτε σενάρια κυκλοφορούσαν για μετακίνησή της.

Σαφώς πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι πρώην πρωθυπουργοί εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, καταλαμβάνοντας ουσιαστικά μία θέση στους βουλευτές που εκλέγονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Δεν αποκλείεται να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι υποψήφιοι στο Ηράκλειο.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το ΝΑΤΟ και αναμένεται να ρίξει το βάρος σε ζητήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ενώ την Τετάρτη στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο ίδιος για την κοινωνική πολιτική και η οποία αναμένεται να έχει έντονο προεκλογικό άρωμα, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2019.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL