, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισβάλλει από… το παράθυρο στο ΠΑΣΟΚ

«Προσέξτε μη σας φύγει κανένας πόντος από τις ίσες αποστάσεις», κάλεσε σκωπτικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπίστης, σε μια ανάρτησή του στο Facebook πριν από μερικές ημέρες για τη διμέτωπη επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μπίστης, που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, έχει ταχθεί -όπως και πολλά ακόμα στελέχη της Κουμουνδούρου- υπέρ μιας σύγκλισης των κεντροαριστερών δυνάμεων της χώρας, που πάντως προς το παρόν μοιάζει ανέφικτη και αυτό καθώς τα επιτελεία των δύο κομμάτων δεν λένε ούτε «καλημέρα». Την ίδια ώρα, πάντως, πολλά στελέχη διατηρούν επαφές, καθώς -στην πλειονότητά τους- προέρχονται και από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Τα «κουκιά», όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες των προβλέψεων και ο δίαυλος επικοινωνίας, που έχει «κλείσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγοντας την αυτόνομη πορεία -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας-, πρέπει να παραμείνει ανοιχτός. Αυτό προσπαθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, τα οποίο βρίσκονται συχνά πυκνά σε εκδηλώσεις διαφόρων φορέων και «ζυμώνονται» με στελέχη του άλλοτε κόμματός τους. Μπορεί, δηλαδή, να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη αλλά αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου «σκάβουν» συνεχώς μεσοτοιχίες ή και παράθυρα για να μπουκάρουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει την πόρτα της… προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του τελευταίου προσπαθούν να τρυπώσουν από το «παράθυρο» που λέγεται «Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αυτό τον ρόλο είχαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ζαχαριάδης, που ενώ οι υπόλοιποι εκπρόσωποι κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) αποχώρησαν μετά τον χαιρετισμό τους, εκείνοι παρέμειναν για ολόκληρο το τριήμερο πραγματοποιώντας σειρά επαφών. Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τυχαία, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο μίλησε για «δρόμους που άνοιξε» το ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση.

Εκλογικό καμπανάκι αλλά με επιφυλάξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου τη Δευτέρα το κόμμα σε «εκλογικό συναγερμό», καλώντας τα στελέχη του να συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όσο και για τη συμπλήρωση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία που ακυρώθηκε τη Δευτέρα εξαιτίας απουσιών, ώστε να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και την επόμενη εβδομάδα το ίδιο όργανο θα ξανασυνεδριάσει, ώστε να δώσει πράσινο φως για τα ονόματα των ψηφοδελτίων. Άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει σαν στόχο μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου να έχουν δώσει στη δημοσιότητα το 80% των ψηφοδελτίων, αφήνοντας χώρο μονάχα για ονόματα-έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Οι εκλογικές ετοιμασίες βρίσκονται μεν σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών. Και αυτό καθώς ο σχετικός «συναγερμός» ακούστηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση να πάει σε εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL