, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη… φασαρία

Μας χωρίζουν περίπου τρεις μήνες από τις εκλογές και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη αποκαλέσει τον πρωθυπουργό «εγκέφαλο εγκληματικής οργάνωσης».

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στη συζήτηση μάλιστα επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε, τον κατηγόρησε ακόμα πως «μεγάλωσε με χορηγίες της Siemens και σπίτια του Βολταίρου» και έθεσε το δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή».

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει μπροστά στις κάλπες τη στρατηγική της έντασης. Ανεβάζει τους τόνους για να ανατρέψει τα όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και -παρά τις περί του αντιθέτου φωνές στην Κουμουνδούρου- αποδέχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως τρεις μήνες πριν από τις κάλπες έχει ήδη κατηγορήσει τον αντίπαλό του ότι επιβουλεύεται το πολίτευμα της χώρας, τι άλλο -μεγαλύτερο από αυτό- μπορεί να ειπωθεί μέχρι αυτές;

Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να «μαλακώσει» τον λόγο του μέχρι τις εκλογές. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε; Τα χαμηλά ντεσιμπέλ και η παγίωση της κατάστασης βολεύουν αυτόν που έχει το προβάδισμα, όχι αυτόν που κυνηγά να «γεφυρώσει» την απόσταση. Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει προ πολλού λόγω των αντιφάσεών του.

Λάθος προσέγγιση στους «νοικοκυραίους»

Για να γίνει ξανά πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποσπάσει από τη Νέα Δημοκρατία «νοικοκυραίους», κοινό προνομιακό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανθρώπους, δηλαδή, που απεχθάνονται την ένταση. Που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την «ασφάλεια» είτε μιλάμε για οικονομική, είτε για την αστυνόμευση, τα σύνορα και την περιφρούρησή τους, είτε για τον κίνδυνο επεισοδίου με την Τουρκία και επίσης για τη «σταθερότητα». Ποιο από όλα αυτά εξυπηρετεί η τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Προερχόμενος από την κομμουνιστική Αριστερά και έχοντας αναδειχθεί σε ηγέτη του δεύτερου πόλου του πολιτικού συστήματος σε μια περίοδο αναταραχής δυσκολεύεται να βρει τα εργαλεία να «ψαρέψει» στη «δεξαμενή» του Κέντρου ή και ακόμα πιο συντηρητικών κοινών και αυτό είναι το βασικό του εκλογικό πρόβλημα. Είναι σαν κάποιος να θέλει να μάθει τι συνέβη στη WallStreet και να του προσφέρεις την «Αυγή» για να ενημερωθεί για το θέμα. Θα την πετάξει και θα αναρωτιέται ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά σου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε βέβαια με την επίκληση του πατριωτισμού από βήματος Βουλής να κάνει τη συγκεκριμένη κρίσιμη μάζα να τον ακούσει, όμως δεν είναι σίγουρο ότι τα κατάφερε. Toolittle, toolate, θα έλεγαν κάποιοι. Μένει να φανεί αν μέχρι τις κάλπες θα συνεχίσει στους ίδιους τόνους -το πιθανότερο ή αν θα βάλει «όπισθεν» και θα «ψάξει» το μόνο κοινό που μπορεί να τον επαναφέρει στα κυβερνητικά έδρανα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL