, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει και τον φράχτη στον Έβρο

Αδιανόητο… Μπλόκο στη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο για τον «έλεγχο της μετανάστευσης» έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ευρωομάδα της Αριστεράς, με τροπολογία που εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα ελληνικά (και ευρωπαϊκά σύνορα).

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς, «πρόκειται για ξεκάθαρη θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας», ενώ σημειώνει ακόμη πως «είναι μια συμβιβαστική τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG)».

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή και μάλιστα και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024.

Αντίδραση από την κυβέρνηση

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί «να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την τροπολογία που πέρασε στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «συνέχεια της διατύπωσης του κ. Τζανακόπουλου ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος. Η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι σαφέστατη, να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους».

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει συγκεκριμένα: «Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητά να μη χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του, όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο Μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα” και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες “λιάζονταν” στην επικράτειά μας. Αυτά και άλλα παρόμοια -σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης- εννοούν όταν λένε για “προοδευτική διακυβέρνηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα βάζοντας την όπισθεν».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, ισχυριζόμενος πως η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και πως περιλαμβάνεται σε έκθεση που ψήφισε και το… μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πολιτική ομάδα δηλαδή στην οποία συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία.

Το θέμα του φράχτη στον Έβρο συζητήθηκε την Τετάρτη και στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία προήδρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα μάλιστα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο, όπου θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του νέου φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Το σχέδιο της σύμβασης του αμυντικού έργου εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσο για τους πόρους με τους οποίους θα κατασκευαστεί μετά το μπλόκο στη χρηματοδότηση του έργου; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια περιοδείας του την Πέμπτη στον Γέρακα το ξεκαθάρισε: «Ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL