, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Θεσσαλονικιός που ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των ΣΥΡΙΖΑίων!

Famellos copy
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος συγκέντρωσε 886 ψήφος και «τερμάτισε» 12ος στο σύνολο και πρώτος από την Κεντρική Μακεδονία στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμμα στο περιθώριο των εργασιών του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
του Βαγγέλη Στολάκη
Όπως αναφέρουν στην KARFITSA κύκλοι της Κουμουνδούρου «ο Τσίπρας τρέφει συμπάθεια στον Φάμελλο ο οποίος τον κέρδισε μέσα από τις παρεμβάσεις του και το κοινοβουλευτικό του έργο». Άλλωστε οι δυο άνδρες δεν είχαν προσωπικές σχέσεις. Γνωρίστηκαν πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 και ήρθαν πιο κοντά μετά τον Ιούλιο του 2015, οπότε και ο Θεσσαλονικιός βουλευτής υπήρξε εισηγητής του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που έβαζαν τότε οι δανειστές. Οι μέρες που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος αλλά και της πολύωρης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες τον περσινό Ιούλιο ήταν πολύ δύσκολες για τον Αλέξη Τσίπρα και σε προσωπικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έβλεπε το καράβι να βουλιάζει και τους επί χρόνια συνεργάτες του και συντρόφους του με τους οποίους πορεύτηκε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ του… 3% (και με το ζόρι) να τον εγκαταλείπουν. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν για τον Τσίπρα μια από τις λίγες αχτίδες φωτός. Υπερασπίστηκε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα από ότι θα περίμενε κανείς για έναν βουλευτή της επαρχίας. Εκείνη την περίοδο «χτίστηκε» όπως λένε οι ίδιες πηγές μια σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Στο σχολείο της ΚΝΕ
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι από τους λίγους ΣΥΡΙΖΑίους της Βουλής που ήταν ΣΥΡΙΖΑ από… πάντα! Ανήκει σε εκείνους δηλαδή που διαχρονικά από την ίδρυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μέχρι σήμερα στηρίζει το κόμμα. Δεν το εγκατέλειψε για να πάει στο ΠΑΣΟΚ την εποχή της διάσπασης, όπως συνέβη με την Μαρία Δαμανάκη, ούτε όμως και τις κατά καιρούς διασπάσεις που σημειώθηκαν ιστορικά στο κόμμα. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά από την εποχή που ήταν μαθητής Λυκείου από τις τάξεις της ΚΝΕ, την οποία εκπροσώπησε ως μέλος της και την εποχή που ήταν φοιτητής Πανεπιστημίου.  Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Μπότσαρη, ενώ αποφοίτησε από το ιστορικότερο σχολείο της πόλης, το 5ο Ενιαίο Λύκειο της οδού Κριεζώτου. Από το ίδιο σχολείο έχουν αποφοιτήσει σημαντικές τοπικές προσωπικότητες όπως ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος,  ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, η πρώην βουλευτίνα Χριστίνα Ταχιάου με την οποία μάλιστα υπήρξε συμμαθητής.
«Μπλοκάκιας»
Είναι χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακό στο Περιβάλλον, εξειδικευμένος στο Νερό, την Ανακύκλωση και τα Απόβλητα. Με εξαίρεση τρία περίπου χρόνια όπου εργάστηκε ως μισθωτός, το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής του εμπειρίας είναι… «μπλοκάκιας», δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει δουλέψει σε επιχείρηση που ειδικεύεται σε μονώσεις, ως υπεύθυνος εργοταξίου, σχεδιαστής… πισινών και υπήρξε διευθυντής Ανάπτυξης της «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.». Σε μικρότερη ηλικία, όπως άλλωστε λέει ο ίδιος εργάστηκε… υποχρεωτικά στο κτήμα του πατέρα του στην Ηλεία.  Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκινά το 1997 οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στο παρελθόν διετέλεσε Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ, μέλος Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών.
Ένας αυτοδιοικητικός στη Βουλή
Το 2002 «κατεβαίνει» για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Θέρμη, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να εκλεγεί. Παρόλα αυτά αξιοποιήθηκε από την δημοτική αρχή. Βρέθηκε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης το 2006 και ξανά το 2010. Διετέλεσε αντιδήμαρχος, πρόεδρος Επιτροπής Διαβούλευσης, πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και  Αθλητισμού Θέρμης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2014, και κατόπιν διαφωνιών με τον δήμαρχο της περιοχής Θοδωρή Παπαδόπουλο, ηγήθηκε μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, της «Παρέμβασης Πολιτών» και διεκδίκησε τον δημαρχιακό θώκο Θέρμης. Αν και ο Φάμελλος δήλωνε τότε… ανεξάρτητος, η συνύπαρξή του με τον Αλέξη Τσίπρα και λοιπούς υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην σκηνή προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματος πριν τις κάλπες του Μαΐου 2014 έδειξε ότι η Κουμουνδούρου είχε επενδύσει στον Φάμελλο.  Ρίχτηκε για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού σε βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και εξελέγη. Το ίδιο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Λόγω των προηγούμενων αρμοδιοτήτων του σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε πολλές συναντήσεις.
Ξέρει από… δημοψηφίσματα
Ο Θεσσαλονικιός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εκτός των άλλων γνωρίζει και από… δημοψηφίσματα. Πριν το δημοψήφισμα, τη διεξαγωγή του οποίου αποφάσισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούλιο 2015, ο Σωκράτης Φάμελλος υπήρξε εκ των εμπνευστών της διεξαγωγής του τοπικού δημοψηφίσματος στην πόλη και σχετιζόταν με την πώληση της ΕΥΑΘ. Την ίδια ώρα, εκτός της ενεργής συμμετοχής του στις δράσεις του κινήματος «SOSτε το Νερό» ήταν μέλος του Συλλόγου Φίλων και Αλληλέγγυων της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3.  Για όσους δεν το γνωρίζουν προέρχεται από… καλλιτεχνική οικογένεια. Αδερφός του είναι ο γνωστός τραγουδοποιός Μανώλης Φάμελλος, ενώ και ο ίδιος στο παρελθόν συμμετείχε σε ερασιτεχνικούς θεατρικούς θιάσους και μουσικά συγκροτήματα. Στον ελεύθερό του χρόνο παίζει μπάσκετ. Είναι παντρεμένος με την αρχιτεκτόνισσα Πόπη Καραγιαννίδου και έχει έναν γιο 15 ετών.

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.