, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

O Τσίπρας πυροδοτεί «βόμβες» σε… μισογκρεμισμένα σπίτια

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Τόκιο σε συζήτηση με δημοσιογράφους ανακοίνωνε εμμέσως πλην σαφώς όχι μόνο την ημερομηνία της πρώτης κάλπης αλλά και εκείνη της δεύτερης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα», ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο πυροδοτούσε αυτό που στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν βόμβα -και κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Απέσυρε τους βουλευτές του από όλες τις εναπομείνασες ψηφοφορίες μέχρι το κλείσιμο της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή» που «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» και «απαιτώντας» παράλληλα την άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός τριών εβδομάδων. Μοναδική εξαίρεση στην απόφαση αποχής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, η νομοθετική πρωτοβουλία για την «αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ζάππειο έκανε λόγο για «κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά έκπτωτη», που «δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω». Αυτό που πυροδότησε, βέβαια, ήταν πρακτικά μια «βόμβα» σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι. Στήνει με τον τρόπο αυτό μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία και μάλιστα σε κοινή θέα. Η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών της απλής αναλογικής είναι η 9η Απριλίου. Το άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός, το είπε καθαρά λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας για εκλογές στις 2 ή τις 9 Απριλίου.

Μπήκαμε αισίως στον Φεβρουάριο και μας χωρίζουν μόλις δύο και κάτι μήνες από τις κάλπες και λιγότερο από έναν για την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία διεξαγωγής των πρώτων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει με τη σειρά του να ισχυριστεί ότι «έσυρε» την κυβέρνηση σε αυτές και να πείσει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό «παιχνίδι».

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αυτοπαγιδεύτηκε» σε ένα γαϊτανάκι κλιμάκωσης της έντασης της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που δεν θα μπορούσε να αφεθεί να τελειώσει δυόμισι μήνες πριν από τις κάλπες. Έτσι αποφασίζει να δώσει χαρακτήρα «ανένδοτου» στον αγώνα του κατά της κυβέρνησης και να υψώσει τους τόνους. Πού, όμως, μπορεί να φτάσει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ναρκοθετήσει τα πάντα γύρω από τις εκλογές. Δεν μοιάζει να υπάρχει κανένα σενάριο στο οποίο θα δεχτεί μια ενδεχόμενη ήττα του ή τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τον ίδιο αδιαμαρτύρητα.

Το αφήγημα των εκβιασμών

Αποδίδει την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ενδεχόμενο… εκβιασμό των «γαλάζιων» βουλευτών. Τα κοινοβουλευτικά του στελέχη, όχι μόνο ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο -πιο σοβαρός και λιγότερο αψύς- Γιάννης Ραγκούσης, έχουν θέσει ζητήματα εγκυρότητας των εκλογών εκ των προτέρων και πάλι λόγω των υποκλοπών, ενώ εδώ και λίγες ημέρες πρώτα η Πόπη Τσαπανίδου και έπειτα από το Ζάππειο και ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσαν επίσης εκ των προτέρων ένα ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ σε «εκβιασμό» του δεύτερου με το υλικό των παρακολουθήσεων.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς έχουν σκεφτεί τα στελέχη της Κουμουνδούρου το τέλος του δρόμου που έχουν διαλέξει. Έστω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει με τον έναν ή τον άλλο σύμμαχο κυβέρνηση. Τι θα κάνουν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν εκλεγεί; Θα αμφισβητήσουν τη διαδικασία από την οποία εξελέγησαν; Θα συνεχίσουν να απέχουν από τις ψηφοφορίες; Και αν όχι, αλήθεια, γιατί; Τι θα έχει αλλάξει; Θα συνεχίσουν να παίρνουν μέρος σε ένα κατά τη γνώμη τους «στημένο παιχνίδι» και αν όχι, πώς θα δικαιολογήσουν μια τέτοια στροφή;

Λείανση των αιχμών της επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, πάντως, δεν αναμένεται άμεσα. Αντίθετα, σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στο κλειστό του Περιστερίου και θα συνεχίσει στην ίδια ακριβώς γραμμή που χάραξε από το Ζάππειο.

Επίθεση από Οικονόμου

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας». «Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL