18:31, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Ο Τσίπρας ζητά εκλογές και μετά τις φοβάται

Σε προεκλογικό φόντο διεξάγεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις ημερομηνίες των εκλογών να δίνουν και να παίρνουν.

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, που ζητά επίμονα το τελευταίο διάστημα άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τώρα βλέποντας πως υπάρχουν πιθανότητες το αίτημα να γίνει αποδεκτό, άλλαξε ρότα καλώντας εμμέσως ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να μη στήσει το φθινόπωρο κάλπες. «Θέλω να σας πω τώρα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με βεβαιότητα, νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ανόητους συμβούλους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Ωστόσο λίγο νωρίτερα είχε ταυτιστεί με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα πρέπει να ολοκληρώνεται η τετραετία. «Αποφάσισα να ολοκληρώσω τη θητεία για θεσμικούς λόγους. Και κυρίως γιατί πιστεύω ότι μια ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί με βάση κάποιους κανόνες. Εντούτοις, δεν θέλω να ψέξω τον κ. Μητσοτάκη που πάει σε εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που δείχνει πλέον να αμφιταλαντεύεται. Μία μέρα πριν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Το Μαξίμου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για παλαιοκομματικό τακτικισμό. «Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, τραμπικού τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως, κατά τη διάρκεια των τριών ετών και των πρωτοφανών κρίσεων που εξακολουθούν να χτυπούν ολόκληρη την Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε σε καμία δημοσκόπηση να περάσει μπροστά, με τη διαφορά ακόμη και σήμερα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η εσωστρέφεια που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ένα ακόμη σημαντικό ζητούμενο, όπως και η διεύρυνση του κόμματος, που δείχνει να έχει χάσει τη μάχη του κέντρου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη διεκδικούν τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, με τον πρωθυπουργό να εξακολουθεί να έχει σημαντικότερα ερείσματα σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι ημερομηνίες

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, καθώς υπάρχουν μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα, εντούτοις στα υπουργικά και τα βουλευτικά γραφεία αρχίζουν να κυκλοφορούν ημερομηνίες. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν το σενάριο πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και οι κάλπες θα στηθούν στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Οκτωβρίου.

Σε αυτές τις ημερομηνίες θα πρέπει να υπολογίσουμε και το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, που είναι και το πιο πιθανό να συμβεί λόγω της απλής αναλογικής. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

«Ό,τι ήταν να ειπωθεί για τον χρόνο των εκλογών, έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους και από τα πιο επίσημα χείλη και δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι, όταν μια κυβέρνηση είναι στο τρίτο έτος της θητείας της, η συζήτηση πυκνώνει, έτσι κι αλλιώς», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αστάθμητοι παράγοντες

Ωστόσο υπάρχουν τρία σοβαρά ενδεχόμενα τα οποία μπορούν να ανατρέψουν όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, που λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που συνέβη πέρσι στην Βόρεια Εύβοια. Επίσης, ένα «θερμό» επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας σαφώς θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα, αλλά και η πανδημία με τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει του Σεπτεμβρίου.

Για αυτούς τους λόγους το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, ο πρωθυπουργός σταθμίζει όλα τα δεδομένα, όπως και τις τελευταίες μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, καθώς θα έχει αποτυπωθεί και το κλίμα που θα επικρατεί στην κοινωνία μετά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης για τους λογαριασμούς στο ρεύμα και τα καύσιμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL