, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Ο «Βλαχάκος» στα νερά του Αιγαίου

Το όνομα του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου που έχασε τη ζωή του στις 31 Ιανουαρίου 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων θα φέρει και επίσημα από την προσεχή Πέμπτη η 7η Πυραυλάκατος (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το νεότευκτο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» θα ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου σε ειδική τελετή στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά και σύντομα αναμένεται να βγει στο φυσικό του περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από το ελληνικό Αρχιπέλαγος. Μαζί με τις υπόλοιπες πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, είτε «αγκιστρωμένες» στα βράχια των νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου είτε στα ανοιχτά κάνοντας προβολή ισχύος, με τα στελέχη και τα μέσα του Στόλου να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις σε όποιον επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Την πυραυλάκατο «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» επιθεώρησε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του πλοίου, που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ταχέων σκαφών του Στόλου. Η 7η ΤΠΚ θα εξοπλιστεί, μεταξύ άλλων, και με τους φονικούς πυραύλους Exocet Block 3, που αποτελούν εφιάλτη για το τουρκικό Ναυτικό. Διαθέτει ακόμη πυροβόλο 76mm Super Rapido Oto Breda, δύο μικρότερα πυροβόλα των 30mm Oto Breda και η ταχύτητά της ξεπερνά τους 35 κόμβους. Το σχετικά μικρό μέγεθός της, η μεγάλη ταχύτητα και ο πανίσχυρος οπλισμός της την καθιστούν κυρίαρχο «θηρευτή» στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η παράδοση της 7ης ΤΠΚ στο Πολεμικό Ναυτικό, πάντως, θα δώσει σημαντική ανάσα στον Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, ενώ ήδη μετρά αντίστροφα για τις δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες Belharra, η παράδοση των οποίων προγραμματίζεται εντός του 2024. Την ίδια ώρα, το προσωρινό «πάγωμα» των κορβετών φαίνεται να οδηγεί σε ενεργοποίηση της option για την αγορά και 4ης FDI Belharra, καθώς η ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή που προσφέρει η Group Naval θα παραμείνει «κλειδωμένη» μέχρι το καλοκαίρι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL