Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους ψηφοφόρους της ΝΔ!

νδ εκλογες
του Βαγγέλη Στολάκη
Κάλεσμα συμμετοχής στις «γαλάζιες» κάλπες λίγες ώρες πριν αυτές στηθούν απευθύνουν μέσω της Karfitsa οι υποψήφιοι αρχηγοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι τα ανοικτά μαγαζιά σε όλη τη χώρα και οι χριστουγεννιάτικες βόλτες είναι μια καλή αφορμή για να παροτρύνουν τους ψηφοφόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης μετρήθηκαν, έγραψαν… χιλιόμετρα, είδαν κόσμο, συνομίλησαν με την κοινωνία, αφουγκράστηκαν τα προβλήματα των πολιτών και μπαίνουν στην τελική μάχη: Αυτή της κάλπης!
Μετά το «στραπάτσο» της 22ας Νοεμβρίου και την αναβολή της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας αλλά και μετά από μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο με «μαχαιριές» και «χτυπήματα κάτω από την μέση» στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων υπάρχει η εκτίμηση ότι η προσέλευση των Νεοδημοκρατών στις κάλπες θα είναι μικρή. Ωστόσο, επισημαίνουν πως μέσα από αυτή η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη αλλά πιο κερδισμένος θα βγει ο ελληνικός λαός αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει επιτέλους αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Με τρία ευρώ ρίχνουμε τον Τσίπρα» σχολίαζαν χαρακτηριστικά στελέχη της Μητροπολίτου Ιωσήφ σε μια προσπάθεια να αναγάγουν την εσωκομματική διαδικασία σε… εθνικό ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να θεωρούν την ψήφο τους ως… επένδυση για το μέλλον.
Η εμπειρία της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου που τελικά ποτέ δεν έγινε, έδειξε ότι από νωρίς το πρωί οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα εκλογικά τμήματα και κυρίως στο κεντρικότερο σημείο όπου στήθηκαν «γαλάζιες» κάλπες, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Η διαδικασία
Όπως και την περασμένη φορά, έτσι και σήμερα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν στις επτά το πρωί και να κλείσουν στις επτά το βράδυ. Οι υποψήφιοι είναι τέσσερις, ενώ εάν υπάρξει δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.
Κάλπες θα στηθούν σε επιλεγμένα σημεία των καλλικρατικών δήμων και τις δημοτικές ενότητες του κάθε δήμου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους. Οι ενδιαφερόμενοι, ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
Το κόστος συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στα τρία ευρώ, ενώ οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους κάποιο επίσημο αποδεικτικό δημοσίου όπως Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο προκειμένου να είναι εύκολη η ταυτοπροσωπία. Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, οι εκλογείς ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής, ενώ αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας κανείς μπορεί να τα βρει στη επίσημη ιστοσελίδα της ΝΔ (www.nd.gr).
Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή από το επιτελείο του δεν έχει καταστεί σαφές εάν ο κ. Καραμανλής θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην εκλογική του Περιφέρεια, δηλαδή την Α’ Θεσσαλονίκης ή εάν θα ψηφίσει στην Αθήνα, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να βρεθεί στις 9:30 στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Συνολικά 24 εκλογικά κέντρα θα «στηθούν» στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης και 27 στη δεύτερη περιφέρεια.
Πιο συγκεκριμένα, στην Α’ Θεσσαλονίκης οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους σε:
Eikona 1
Στη Β’ Θεσσαλονίκης, εκλογικά κέντρα θα «στηθούν» στους εξής δήμους:
Eikona 2