fbpx

, Παρασκευή
17 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Οι απαντήσεις Τσίπρα σε δυο ώρες, 29 ερωτήσεις και… 1.120 λέξεις!

Γεροβασίλη Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα Βελλίδειο (2)
του Βαγγέλη Στολάκη
«Ούτε σε εμένα αρέσει η εικόνα» των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, αλλά είχαμε και… καλεσμένο στην Θεσσαλονίκη, τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτό είπε για τους… τέσσερις χιλιάδες περίπου αστυνομικούς που βρίσκονται στην πόλη για την τελετή εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου επικεντρώθηκε στις τηλεοπτικές άδειες και την κατανομή των 246 εκ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία και στις χθεσινοβραδινές του εξαγγελίες.
Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «αναγκαία απομείωση του χρέους» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.
Μιλώντας για το σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έθεσε τους στόχους του στην ομιλία του. Ανέφερε πως θα πρέπει να σπάει ο κλοιός της γρααφειοκρατίας και να σταματήσει η αιμορραγία νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών στο εξωτερικό.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Μιλώντας για την Κεντροαριστερά χαρακτήρισε τη Φώφη Γεννηματά «κακό παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας». Είπε πως δεν υπάρχει, τουλάχιστον τώρα με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, δυνατότητα διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος  με το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ  άλλων: «χαίρομαι που μετά από πέντε χρόνια βρίσκεται στη ΔΕΘ πρωθυπουργός να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Οι υπόλοιποι κρύβονταν».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός σχολίασε: «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά σταθερότητα. Ένα χρόνο μετά έχει αλλάξει η εικόνα στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας μπροστά σε μια ταραχώδη περιοχή». Ο κ. Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση του χρέους και τη δεύτερη αξιολόγηση είπε: «πηγαίνουμε έχοντας σχέδιο και συμμάχους. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί τόσα χρόνια, όπως λένε και οι οικονομολόγοι θα έρθει η ανάπτυξη. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση και όχι απέναντι».
Ερωτώμενος αν βρίσκεται κοντά στο να βάλει… γραβάτα σημείωσε: «Δεν έχω κανένα ταμπού. Θα βάλω γραβάτα όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για να βρούμε λύση στο χρέος. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup είναι αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση. Χρειάζονται εξειδίκευση».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δε θα αποφασίσει αυτός για το εάν θα αλλάξει υπουργείο ή όχι. Έχω ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο που θα αποτελέσει τομή. Θέλουμε να ανοίξουμε διάλογο. Φυσικά και θα μας απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν την καλύτερη  λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά». «Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, όπως και οι υποτιμήσεις. Βέβαια, ζήτημα υποτίμησης δεν τίθεται» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική έκπληξη» τις μεταρρυθμίσεις που έκανε όπως είπε η κυβέρνησή του και ζήτησε να κλείσει  η αξιολόγηση.
Μιλώντας για τις δεσμεύσεις που έκανε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ είπε: «Είμαστε στη μετάβαση. Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε ανάσα στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Εκτιμούμε ότι είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δεν σημαίνει και διαγραφή τους». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας το να μην παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα ζημιώνει και τον ασφαλισμένο και το κράτος. «Πετύχαμε το ακατόρθωτο. Βάλαμε το ασφαλιστικό σε ράγες» τόνισε με έμφαση. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση».
Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2009 είπε: «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4,5%. Βρεθήκαμε στην κυβέρνηση του τόπου το 2015. Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μια συμφωνία χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει την υπόθεση. Όχι για να δικαιώσει τον Παπανδρέου ή τον Καραμανλή» σχολίασε. «Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Θα φτάσει την έρευνα σε βάθος. Θα υπάρξει φως και ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια» είπε.
Για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό έκανε λόγο για δύσκολη συμφωνία. «Η Γερμανίδα Καγκελάριος κράτησε μια εξαιρετικά καλή στάση. Η Ελλάδα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστέψαμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση με τους γείτονές μας. Πιστέψαμε στη δυνατότητα μιας συμφωνίας, γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία» επισήμανε. Σχολίασε ότι η Τουρκία τήρησε τη συμφωνία και οι ροές των 5.000 ατόμων σε καθημερινή βάση περιορίστηκαν στα 50 άτομα.
Για τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα και τις επιθέσεις που αυτός δέχεται από υπουργούς είπε: «Τις αποφάσεις τις παίρνουμε συλλογικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών είπε: «Μας ενδιααφέρουν όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτή που εργάζεστε εσείς. Ενδιαφερόμαστε για τη θέση εργασίας σας, τη δική σας και των συναδέλφων σας. Όπως ενδιαφερόμαστε για τους 2000 εργαζόμενους από τις 4000 που υπήρχαν στα κανάλια το 2008. Θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδωτο τα τελευταία χρόνια» είπε μεταξύ άλλων σε ερώτηση της δημοσιογράφου του ALPHA, Ευαγγελίας Τσικρίκα. «Δίνουμε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει τα κανάλια να είναι βιώσιμα. Μεγιστοποιήσαμε τα πιθανά κέρδη του ελληνικού δημοσίου. Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον. Βάλαμε σκληρούς όρους ανταγωνισμού. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του».
Για τα 246 εκ. ευρώ που θα μπουν στα ταμεία του κράτους αναφέρθηκε σε ημερομηνίες: 80 εκ.θα αποδοθούν από τους υπερθεματιστές  άμεσα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, άλλα 80 εκ. ευρώ θα δοθούν στα μέσα  του 2017 και τα τελευταία 80 εκ. το 2018. Για τα κανάλια που λειτουργούν σήμερα και δεν πήραν άδεια τηλεοπτική είπε ότι «μπορεί να μην κλείσουν, εάν οι ιδιοκτήτες τους αποφασίσουν να αξιοποιήσουν κάποια άλλη πλατφόρμα». Χαρακτήρισε επίσης «τρίγωνο της αμαρτίας» τη σχέση καναλαρχών και πολιτικών. «Αυτό έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει στη χώρα» σημείωσε. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό και να συμμετέχει στη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ.
Για το στρατόπεδο Παύλου Μελά και την μέχρι σήμερα ΜΗ απόδοσή του στην τοπική κοινωνία σημείωσε: «Δε γνωρίζω λεπτομέρειες. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό για τη μεταφορά των στρατοπέδων έξω από τα αστικά κέντρα». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε άλλες παρεμβάσεις που έχει προχωρήσει, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει λεπτομέρειες για το ζήτημα.
Σε ερώτηση που του ζητήθηκε να συγκρίνει τον Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη χώρα, που βρισκόταν σε μια περίοδο ανάπτυξης. Τον έκρινε ο λαός και η ιστορία. Θα μας κρίνει όλους ο ιστορικός του μέλλοντος». Είπε επίσης ότι η ΝΔ της περιόδου Καραμανλή είναι διαφορετική από τη σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησής του είχε μια πολύ… φαντεζί ομάδα, αναφερόμενος προφανώς στο Γιάνη Βαρουφάκη.
 
Σημειώνεται πως η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού διήρκεσε δυο ώρες και το λόγο πήραν 29 ΜΜΕ.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.