19:30, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

 Οι «μπλεγμένες  γραμμές» και ο A. Λοβέρδος

Ερώτημα παραμένει το γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει μπάλα στο δικό του γήπεδο…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη στάση της Κουμουνδούρου. Στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, επιδιώκουν να εκπέμπουν καθαρά μηνύματα και να μην «μπερδεύονται οι γραμμές» με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μη δίνονται λαβές για λανθασμένα πολιτικά υπονοούμενα. Να μη δίδεται η αίσθηση ότι υπάρχει προεκλογική συμπόρευση της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά το επίμονο ερώτημα «γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά ευθέως εκλογές;», ο εκπρόσωπος του Κινήματος Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στον δημόσιο διάλογο. Δεν μπορούν όμως ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να “εργαλειοποιούν” το ζήτημα για μικροκομματική εκμετάλλευση. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς εμμονικά εκλογές χωρίς να μπορείς να τις προκαλέσεις -αποδείχτηκε με την πρόταση μομφής- και άλλο πράγμα να αποδεικνύεις καθημερινά με την πολιτική σου δουλειά την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την επικινδυνότητά της για τους θεσμούς. Προφανώς ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό, είναι λόγος για να φτάσει η χώρα σε εκλογές. Άλλωστε και το 2019 ένα από τα αιτήματα που οδήγησαν την προηγούμενη κυβέρνηση στην έξοδο -όπως οδηγείται και αυτή- ήταν η διαχείριση των θεσμικών ζητημάτων».

Εσωκομματικές διαφωνίες;

Στο μεταξύ, η επισήμανση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την άποψη που είχε εκφράσει ο Ανδρέας Λοβέρδος μια μέρα νωρίτερα, πυροδοτώντας σενάρια εσωκομματικών διαφωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι».

Η Βουλή ανοίγει εσπευσμένως τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και ήδη ο πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία θα συζητηθούν τόσο το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» στις 24 ή 25/8 όσο και η άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι πολιτικά θα βγουν περισσότερα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εκεί αναμένεται να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση, κυρίως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ που έδωσε το «πράσινο φως» για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή. Για την ακρίβεια, εκτιμούν ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεφύγει από την ουσία του θέματος και στο τέλος θα εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Η «σιωπή» του Ανδρουλάκη

«Η Επιτροπή είναι το μόνο όργανο της Βουλής που μπορεί να αποφέρει αποτέλεσμα στη διαδικασία. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλοι οι συνταγματολόγοι συμφωνούν στο ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι παράνομη», είπε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο Open, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ανδρουλάκης -άγνωστο γιατί- αφήνει τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει μπάλα στο δικό του γήπεδο. Γιατί αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Οι απαντήσεις προφανώς βρίσκονται πίσω από το θολό τοπίο που υπάρχει στην άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί αρμοδίως για το ζήτημα της παρακολούθησής του αλλά και στην απροθυμία του να διαψεύσει όσα «εξωφρενικά» ακούγονται γύρω από το πρόσωπό του και τα οποία μάλιστα έχουν αρχίσει να γράφονται και στον έντυπο αλλά και στον ηλεκτρονικό Τύπο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όλη αυτή η υπόθεση να γυρίσει μπούμερανγκ στον κ. Ανδρουλάκη, για αυτό και ο ίδιος έχει επιλέξει να κινείται προσεκτικά και να αφήνει τον κ. Τσίπρα να βγάλει το «φίδι από την τρύπα». Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν καταλάβει ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα, εκμεταλλευόμενος το προσωπικό ζήτημα του Ανδρουλάκη». Το γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη σέρνονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο ερώτημα στο οποίο προς το παρόν δεν απαντάει κανείς…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL