17:32, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Oι δήμαρχοι που θέλουν… κέντρα υποδοχής προσφύγων

ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Βέβαια υπάρχει και δήμαρχος που θέλει πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις μεν του δήμου, όμως που βρίσκονται δε σε άλλον δήμο, μακριά από το δικό του…
—-
Πρώτος, βέβαια ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παραχωρώντας τον Ελαιώνα ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Ο κ. Καμίνης είχε προειδοποιήσει ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν καλώντας τους συναδέλφους του να συμβάλλουν και αυτοί στην φιλοξενία προσφύγων στις πόλεις τους σε όλη τη χώρα.
Θετικός έχει εμφανιστεί σε παλαιότερες δηλώσεις του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι υπάρχει και οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες από τους πρόσφυγες και παραχωρώντας τα λουτρά Θεσσαλονίκης τα οποία όμως βρίσκονται σε άλλο δήμο, σε αυτόν του Δήμου Θέρμης, ανατολικά του νομού.
Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του, στο στρατόπεδο «Στεφανάκη», στην περιοχή του Σχιστού, βάσει του σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Σε γραπτή δήλωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Επιδιώκουμε να είμαστε μέρος της λύσης και να μην ακολουθήσουμε την ατελέσφορη οδό της αντίδρασης και των κραυγών. Απέναντι στη ρητορική του μίσους και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς».
Ακόμη, αίτημα για τη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων στην Αλόννησο έχει καταθέσει ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης. Όπως επισημαίνει με αναφορά του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο δήμαρχος Αλοννήσου του απέστειλε σχετικό έγγραφο εκθέτοντας τα προβλήματα ζωτικής σημασίας που προκύπτουν από την αυξημένη εισροή προσφύγων και μεταναστών, το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί των Βορείων Σποράδων.
Πάντως, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι από τους 325 δημάρχους της χώρας είναι από… αρνητικοί έως επιυφυλακτικοί αναφορικά με το να δεχθούν στις περιοχές τους Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων