, Τρίτη
18 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης έφυγαν με υποσχέσεις…

ΥΜΑΘ φωτο Σάββας Αυγητιδης
φωτο Σάββας Αυγητίδης
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή των υποχρεώσεων προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μετέφερε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με δημάρχους, εργαζομένους και διοικήσεις των παιδικών σταθμών.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, η κ. Κόλλια δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων στα αρμόδια υπουργεία, όπου αύριο θα γίνει ειδική σύσκεψη για το θέμα. «Η κατάσταση με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι απροχώρητη. Ήδη πολλοί προμηθευτές έχουν σταματήσει να προμηθεύουν με προϊόντα τους παιδικούς σταθμούς, καθώς είναι απλήρωτοι για 4-5 μήνες. Τα είπαμε όλα αυτά στην υφυπουργό, η οποία έδειξε καλή διάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, οι δήμαρχοι Θέρμης, Νεάπολης – Συκεών, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Κορδελιού – Ευόσμου, μαζί με εργαζόμενους και διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των εν λόγω δήμων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Η διαμαρτυρία αφορά «τη συνεχιζόμενη πρακτική της κυβέρνησης να μην καταβάλλονται έγκαιρα και ολόκληρες οι οφειλόμενες δόσεις» του προγράμματος ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής”. Αυτό, όπως αναφέρουν δήμαρχοι και εργαζόμενοι, «καταδικάζει σε ασφυξία τις δομές πολλών δήμων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, παρότι παρήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2016 ακόμη δεν έχει καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου η α’ δόση του προγράμματος που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015».
«Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί αφορούν κυρίως σε απλήρωτους εργαζομένους, ανεξόφλητους προμηθευτές, αδυναμία εξόφλησης λειτουργικών δαπανών και ακούσιες οφειλές που συνεπάγονται πρόστιμα στο ΙΚΑ» υπογραμμίζουν.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα επέφερε η αλλαγή στο σύστημα χρηματοδότησης, με την κατάργηση της προκαταβολής και την υποχρέωση απόδοσης του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του προγράμματος, μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου στο αντίστοιχο ποσοστό.
Δήμαρχοι και εργαζόμενοι επέδωσαν στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα τέσσερα βασικά αιτήματα:

  1. Η ομαλή ροή χρηματοδότησης του προγράμματος “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής”.
  2. Η άμεση καταβολή ολόκληρης της α’ δόσης του προγράμματος 2015-2016, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος των εθνικών πόρων.
  3. Η έγκαιρη καταβολή της β’ δόσης στο άμεσο χρονικό διάστημα.
  4. Η ενσωμάτωση των προτάσεων της ΚΕΔΕ στην προκήρυξη του προγράμματος της περιόδου 2016-17.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.