fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Οι εκλογές με… περιφερειακή ματιά

perifereia-kthrio copyΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μπορεί προ ενός 15νθημέρου περίπου το εκλογικό σώμα να έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί από την αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση της χώρας, όμως οι περισσότεροι φορείς προτιμούν να τηρήσουν μία ουδέτερη στάση, αναμένοντας τα πρώτα αποτελέσματα του νέου κυβερνητικού σχήματος, με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες. Η ίδια νοοτροπία επικρατεί και στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι περισσότεροι παραδέχονται ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία αλλαγή στην πολιτική ιστορία της χώρας, όμως αυτό δεν αποτελεί λόγο για να κριθεί η κυβέρνηση είτε θετικά είτε αρνητικά. Κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως η πλειοψηφία υποστηρίζει, παρακινδυνευμένο πολιτικά, μιας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ελλείψει των προγραμματικών δηλώσεων πραγματοποιούν κινήσεις διερευνητικού χαρακτήρα, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο εύφορο είναι το έδαφος για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών. Την ίδια ώρα, η αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι ίσως για κάποιους η απαρχή και για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέρος της οποίας αποτελεί και η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Μπορεί πολλοί αιρετοί σε αυτή να πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χρωματίζεται κομματικά, όμως το γεγονός και μόνο ότι πολλά μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ζήτησαν την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό.
Ο ρόλος Τζιτζικώστα
Ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα έως και σήμερα δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Αυτό που είναι γνωστό είναι μόνο το γεγονός ότι είχε συναντήσει το νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στην περιφέρεια, όταν ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ. Όπως είναι γνωστό, η επίσκεψη Τσίπρα στην πόλη είχε σηματοδοτήσει τον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έγιναν οι εξαγγελίες που έμειναν στην ιστορία ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση των δύο αντρών βέβαια έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τον περιφερειάρχη να επισημαίνει τη θέση του υπέρ της μη πώλησης του ΟΛΘ. Η ανεργία ήταν ένα άλλο ζήτημα πάνω στο οποίο Τσίπρας και Τζιτζικώστας συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος μείωσης της, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι είχε συζητηθεί ευρέως το θέμα της Αμφίπολης, στην οποία γίνονταν εκείνη την περίοδο οι ανασκαφές στον τύμβο του Καστά.
«Ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση»
Ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Στέλιος Βαλιάνος, ήταν από αυτούς που ήταν υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές. Όπως λέει ο ίδιος όμως, η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο τη ΝΔ στη Χαλκιδική και η συμμετοχή του στα όργανα του κόμματος δεν επηρεάζει την αυτοδιοικητική του ιδιότητα. «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει κομματικά κριτήρια. Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες θέλουν η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ακομμάτιστη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα στις εκλογές, ο κ. Βαλιάνος προτιμά να μην κάνει κάποιο σχόλιο, αναφέροντας απλά πως όποιες διαδικασίες γίνουν θα συμμετέχει ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της ΝΔ, τηρώντας τη σταθερή κομματική γραμμή.
«Αλλαγή καθεστώτος»
Για μια ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, που είχε στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρόκειται για μια αλλαγή καθεστώτος. Ουσιαστικά δρομολογείται μία νέα πολιτική η οποία καταργεί τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Όπως λέει ο ίδιος «έτσι ανοίγει μία νέα διέξοδος για τον ελληνικό λαό». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αποτελεί το μοναδικό μέλος του περιφερειακού συμβουλίου που έχει θέση στο νέο κοινοβούλιο, αφού επανεξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ήταν και ο επικεφαλής μιας άλλη παράταξης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, της «Οικολογίας Αλληλεγγύης». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι η παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου δε θα κρατήσει την οντότητα της. «Είμαστε μια παράταξη που υφίσταται όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας εδώ και πολλά χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Τρεμόπουλος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει μάλιστα τις κομματικές παρατάξεις «μίας χρήσεως», επισημαίνοντας ότι η «Οικολογία Αλληλεγγύη» υφίσταται προκειμένου να δώσει λύσεις σε τοπικά ζητήματα, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια.
Αισιοδοξία και… αυταπάτες
Η Νιόβη Παυλίδου ηγείται της παράταξης «Πολίτες Μπροστά» και ήταν και αυτή υποψήφια στις εκλογές με το «Ποτάμι», χάνοντας μάλιστα την ευκαιρία να βρεθεί στο νέο κοινοβούλιο για λίγες ψήφους. «Είναι θετικό για το Ποτάμι που βρίσκεται στη νέα Βουλή. Όμως τα αποτελέσματα θα θέλαμε να είναι διαφορετικά, να μην βρισκόταν δηλαδή τόσο ψηλά η Χρυσή Αυγή». Όπως λέει η ίδια, «από εδώ και πέρα το Ποτάμι πρέπει να επικεντρωθεί στο δημιουργικό αντιπολιτευτικό έργο, πράγμα για το οποίο εργάζονται πολλοί άνθρωποι». Η κ. Παυλίδου σχολιάζοντας το γεγονός ότι ήταν υποψήφια με το Ποτάμι ενώ η περιφερειακή της παράταξη είχε στηριχθεί από την «Ελιά» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνει ότι «στο Ποτάμι βρίσκονταν άνθρωποι από όλους τους χώρους, από τη Δράση, αλλά και αριστεροί. Είμαι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», καταλήγει η κ. Παυλίδου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» Γιάννης Ζιώγας, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα δημιούργησαν αυταπάτες στο λαό ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται εξελίχθηκε σε ένα διάδοχο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα, ενισχύοντας τον δικομματισμό, αλλάζοντας απλά το δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.