, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Οι εκλογές θα έχουν «ονοματεπώνυμο»: Κυρ. Μητσοτάκης

Άκουγα τις προάλλες από ραδιοφώνου κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί τη γνωστή «τοξική αντιπολίτευση» κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά μου έκανε εντύπωση η μόνιμη επωδός του: για όλα φταίει ο Μητσοτάκης.

Προσέξτε, όχι ο πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης φταίει. Η ακρίβεια, έλεγε, έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχουν ονοματεπώνυμο, λέγονται Κυριάκος Μητσοτάκης.Η προκλητικότητα του Ερντογάν, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εμπλοκή της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας με την αποστολή όπλων έχουν ονοματεπώνυμο, λέγονται Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έξαρση της βίας τον τελευταίο καιρό, η μη προστασία και οι αποπλανήσεις ανηλίκων «είναι έργο Μητσοτάκη».

Σαν να άκουσα ότι και το πέναλτι στη Λεωφόρο έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν παίρνω όρκο πως άκουσα καλά, γιατί είχε παράσιτα εκείνη τη στιγμή το ραδιόφωνο. Κάπως έτσι, σκέφτηκα, θα πορευτούμε προς τις εκλογές; Μέσες άκρες αυτή θα είναι η αντιπολιτευτική ατζέντα της «πρώτης φορά Αριστεράς», που ονειρεύεται να επανέλθει για να πάρει εκδίκηση, κατά πώς άφησε να εννοηθεί και ο «αψύς Κρητικός», πρώην υπουργός;

Ο απλός πολίτης, βέβαια, που παρακολουθεί τελευταία τον δημόσιο διάλογο, με προσωπικές επιθέσεις, λασπολογία, ύβρεις, ανυπόστατες κατηγορίες, αναπόδεικτες «λίστες με ονόματα», όσο και να έχει εθιστεί σε αυτό το «περιβάλλον», σίγουρα παραμένει εμβρόντητος. Δυστυχώς, εκεί φθάσαμε. Ακόμη και στο ότι τις περιβόητες κρυφές διακοπές του Τσίπρα με το κότερο της Παναγοπούλου…οργάνωσε ο Μητσοτάκης με το Predator (που τότε δεν υπήρχε…). Μια δημόσια ζωή δηλητηριασμένη και τοξική όσο δεν πάει άλλο. Μια καθετοποιημένη εχθροπάθεια και ένα διαζύγιο με τη σοβαρότητα και τον ρεαλισμό που απαιτούν οι καιροί.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος, πέραν των κομματικών στρατών και των εκ φύσεως συνωμοσιολόγων και μηδενιστών, που θα έδινε βάση σε όλα αυτά τα αυθαίρετα συνθήματα και στο γκεμπελικό δόγμα, «λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει»; Σε όλα αυτά που δεν προάγουν τον πολιτικό πολιτισμό και τη Δημοκρατία; Μέσα σε όλον αυτό τον ορυμαγδό, δυστυχώς, δεν έχει χαθεί μόνο η μπάλα, αλλά και η αλήθεια, οι πραγματικές ευθύνες και παραλείψεις, μαζί με τα όποια λάθη, τα μικρά και τα μεγάλα.

Την ώραπου η ακρίβεια εξαφανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των οικονομικά αδύνατων στις πρώτες 15 μέρες του μήνα, την ώρα που η λεγόμενη μεσαία τάξη ξαναρχίζει τις περικοπές και το σφίξιμο του ζωναριού, την ώρα που σχεδόν όλοι οι πολίτες τρέμουν πώς θα βγει ο χειμώνας, η αντιπολίτευση δίνει τον υπέρτατο αγώνα της αδιάκοπης σκανδαλολογίας.Αγωνίζεται, λέει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςνα κερδίσει ψήφους από τον λεγόμενο μεσαίο και κεντρώο χώρο που κατά κανόνα είναι άνθρωποι μετριοπαθείς χωρίς αγκυλώσεις και παρωπίδες και αποτελούν την κρίσιμη μάζα που διαμορφώνει στο τέλος τις πλειοψηφίες.

Πιστεύει,όμως, κανείς πως αυτή η τοξικότητα και ο διχασμός τού«ή εμείς ή αυτοί», που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζει αυτό το κοινό και το πείθει; Προφανώς όχι. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που περιμένουν οι εχέφρονες πολίτες είναι μια θετική ατζέντα με φρέσκες ιδέες και προτάσεις που από τη μια θα αλλάζουν και θα εκσυγχρονίζουν τη χώρα και από την άλλη θα διαχέεται στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης και θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο όλων με δίκαιο τρόπο.

Μακριά από λαϊκισμούς και φθηνούς εντυπωσιασμούς. Πολιτική για τους πολίτες και όχι για τους κομματικούς αβανταδόρους και τα αφιονισμένα τρολ, που κραυγάζουν πως «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης». Και ναι, να πούμε κι εμείς, «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης». Για όλα όσα έπραξε αυτός και η κυβέρνησή του στα (κοντά) τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Μαζί με τα όποια λάθη και παραλείψεις. Φταίει για τον εκσυγχρονισμό και την εμπέδωση του κράτους δικαίου, για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, την οικονομική άνοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενότητα του λαού. Για αυτό και οι επόμενες εκλογές θα έχουν κατά πώς φαίνεται «ονοματεπώνυμο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL