, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Οι εξαγγελίες των «τριών» στη ΔΕΘ για το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της «Κ»

Με το πρόβλημα του Δημογραφικού να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και οι προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για το ελληνικό έθνος, ακούσαμε προτάσεις, υποσχέσεις, εξαγγελίες αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για να προλάβουμε το κακό.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης έβαλαν σε προτεραιότητα το ζήτημα της Κοινωνικής Στέγης. Να μπορούν οι νέοι να βρουν ένα σπίτι, με ανάλογο ενοίκιο των απολαβών τους, ώστε ακολούθως να κάνει σχέδια για το πως θα αποκτήσει οικογένεια.

Το σχέδιο-τομή του Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ένα ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων σε συνδυασμό με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες.

Έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα της στέγασης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια.

«Θα δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά» ανέφερε αρχικά.

Ειδικότερα, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Εξήγγειλε παράλληλα ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Στόχος ένα πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Δημιουργία ενός ακόμη στοχευμένου «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής αντιπαροχής. Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές. Εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Τέλος απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Εθνική προτεραιότητα για Τσίπρα

Μία από τις έξι εθνικές προτεραιότητες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ ήταν το «υπαρξιακό πρόβλημα», όπως είπε, ότι η Ελλάδα γερνάει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τη μέριμνα στη μητέρα και το παιδί, παράλληλα με το δικό τους πρόγραμμα στέγασης θέλουν να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό με την πλήρη ένταξη των μεταναστών.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα:

  • Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.
  • Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο. Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.
  • Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία.
  • Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.
  • Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Στο πρόγραμμα στέγασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα ζευγάρια θα επιδοτείτε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί. και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

«Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb. Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό. Δημιουργούμε τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια» πρόσθεσε.

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κοινωνική ένταξη μεταναστών είναι απαραίτητος πυλώνας αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης. Εξήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Ανδρουλάκης: Μείζων εθνικός κίνδυνος

Να αναχαιτίσουμε τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του Δημογραφικού τόνισε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί η στήριξη στις νέες οικογένειες να περιορίζεται στην παροχή ενός επιδόματος με τη γέννηση. O πρωθυπουργός εξήγγειλε ετεροχρονισμένα μέτρα για την κοινωνική κατοικία, μη αξιοποιώντας το ταμείο ανάκαμψης όπως άλλες χώρες» σχολίασε μεταξύ άλλων.

«Αντί να κάνουμε όταν έκαναν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες, βάλαμε σε όλη την Ελλάδα 100 κατοικίες: 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Και έρχονται ετεροχρονισμένα να εξαγγείλουν ένα πρόγραμμα που, σεβαστό, πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα» επεσήμανε.

«Μιλήσαμε πρώτοι για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να αυξηθεί το δημόσιο απόθεμα κατοικιών που διατίθεται προς ενοικίαση, αλλά και για μια δέσμη κινήτρων σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων, να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά με χαμηλό ενοίκιο. Για την ανάγκη κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση ακινήτων μέσω πλατφορμών» κατέληξε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA