Οι φίλοι και οι εχθροί του νέου… "ενοίκου" της ΝΔ Θεσσαλονίκης!

Ζήσης Ιωακείμοβιτς
Του Βαγγέλη Στολάκη
Το τελευταίο διάστημα το κινητό του δεν σταματά να χτυπά! Με απόφαση του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη η καθημερινότητά του έχει… αλλάξει. Μπαίνει στα τοπικά γραφεία του κόμματος στην οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ 8 νωρίς το πρωί, πραγματοποιεί τη μια συνάντηση μετά την άλλη προκειμένου να ενημερωθεί για το χαρτοφυλάκιο που παρέλαβε πριν λίγα εικοσιτετράωρα, και χωρίς να το καταλάβει είναι… μαύρα μεσάνυχτα. Ο λόγος για τον νέο διευθυντή της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήση Ιωακείμοβιτς.
Βέρος Θεσσαλονικιός, από το Βότση, με καταγωγή από τη Σερβία και πιο συγκεκριμένα το Βελιγράδι. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος με δυο παιδιά και από το 1995 εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του αφού έπρεπε να εργαστεί για να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένειά του.
«Η θέση μου είναι καθαρά διοικητική και διαχειριστική. Το πολιτικό κομμάτι είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου» αναφέρει ο κ. Ιωακείμοβιτς στην Karfitsa. «Υπάρχει οργάνωση στο κόμμα. Βρήκα το κόμμα σε πολύ καλή κατάσταση» λέει. Αναφερόμενος στα χρέη της «γαλάζιας» τοπικής οργάνωσης αναφέρει ότι υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να θέλει να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αουτσάιντερ
Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτησή του στη θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέπληξε τα τοπικά «γαλάζια» στελέχη. Το όνομά του βλέπετε, δεν «έπαιζε» αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη για κάποια από τις θέσεις του κομματικού μηχανισμού Θεσσαλονίκης. Εάν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς ότι ο κύριος Ιωακείμοβιτς τοποθετήθηκε στη θέση του Φίλιππου Ζαφειρίου, στην οποία παρέμενε για περίπου εννέα ολόκληρα χρόνια, και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν ο τελευταίος συνταξιοδοτηθεί ως εκπαιδευτικός, εύκολα θα αναρωτηθεί γιατί τόση… βιασύνη από τον Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη που μιλούν στην Karfitsa «η επιλογή ενός σαραντάρη σε μια θέση σημαντική δείχνει τον αέρα της ανανέωσης που επιθυμεί να δώσει στο κόμμα ο νέος πρόεδρος». Για τον Ζήση Ιωακείμοβιτς δεν θα πει εύκολα κάποιος κακιά κουβέντα. «Είναι ένα πολύ καλό παιδί. Έχει διαγράψει την δική του πορεία στο κόμμα. Μπορεί να εκφράσει και να συνεργαστεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη. Ένας πραγματικός ΟΝΝΕΔίτης από μικρός μέχρι σήμερα» αναφέρει στην Karfitsa για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Καραγιάννης.
Φίλος με Τζιτζικωστα, Άδωνι και Παπαμιμίκο
Οι περισσότεροι «χρεώνουν» την τοποθέτησή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του κόμματος στον υποψήφιο Πρόεδρο και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. «Ίσως μάλιστα» όπως λένε «η επιλογή Ιωακείμοβιτς από τον Μητσοτάκη δείχνει ότι ο Τζιτζικώστας είναι ο απόλυτος… Θεσσαλονικάρχης». Με τον Τζιτζικώστα γνωρίζεται από παλιά. Από τότε που ο νυν περιφερειάρχης ήταν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα ο νέος διευθυντής της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια είναι κοντά στο γραφείο του πρώτου. Αποκορύφωμα της φιλίας των δυο ανδρών ήταν η στιγμή που ο Ιωακείμοβιτς υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα δεν ήταν μόνο ένα από τους πενήντα υποστηρικτές του νεαρού Περιφερειάρχη, αλλά υπήρξε και εκπρόσωπός του στην Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή. Στο δεύτερο γύρο ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς υποστήριξε με σθένος την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως διατηρεί εξίσου άριστες σχέσεις και με τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο και σημερινό Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και με τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Μητσοτακικός από… πάντα
Οι δεσμοί του με την οικογένεια του Επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κρατούν από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, αφού η ενασχόλησή του με την «γαλάζια» νεολαία ξεκίνησε επί προεδρίας Μητσοτάκη στη ΝΔ. Το 2009 υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη στη διαμάχη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Δεν απομακρύνθηκε ωστόσο από τη Λεωφόρο Συγγρού, όπως έκαναν άλλοι Θεσσαλονικείς φίλοι της πρώην υπουργού για να την ακολουθήσουν στην «Δημοκρατική Συμμαχία».
Ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς διατείνεται για τις καλές του σχέσεις με το σύνολο των βουλευτών και των «γαλάζιων» στελεχών της Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζει ωστόσο η φιλία του με τον πρώην βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ3, Τάσο Σπηλιόπουλο (με του οποίου το πολιτικό γραφείο συνεργάστηκε) αλλά και τον πρώην και… νέο πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας νομού Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη. Ο νέος διευθυντής γνωρίζεται με τον ψυχίατρο της ΝΔ από «πιτσιρίκι» όπως λένε χαρακτηριστικά οι στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι θεωρούν μάλιστα ότι θα τα πάνε περίφημα στην διοίκηση της τοπικής ΝΔ.
Μεταξύ άλλων ο νέος διευθυντής της ΝΔ, πήγε λύκειο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και με την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο οργανώθηκε στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ ανατολικού τομέα και πρόεδρος τοπικής οργάνωσης Βότση.
Σήμερα στην Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης εργάζονται τέσσερις υπάλληλοι. Σύμφωνα με τον νέο διευθυντή ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές γραφείων της τοπικής οργάνωσης, ωστόσο μια τέτοια απόφαση θα παρθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ακόμα δεν με έχουν ενημερώσει για κάποια μετακόμιση» αναφέρει. Θέτει ως στόχο να γίνει η ΝΔ Θεσσαλονίκης μια καλύτερη οργάνωση και είναι υπερασπιστής της θεωρίας Μητσοτάκη για επανενεργοποίηση των πυρήνων, των τοπικών και των δημοτικών οργανώσεων.