09:41, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Οι «γρίφοι» Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Νέα δεδομένα στο πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανακατεύοντας και πάλι την πολιτική τράπουλα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στον ρ/σ ΣΚΑΪ, μπορεί να απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, επέλεξε όμως να προσθέσει ακόμη έναν «γρίφο» στην κουβέντα περί συνεργασιών που, όπως φαίνεται, αρχίζει και ξαναφουντώνει.

«Έχω πει εξαρχής ότι είναι συνταγματικό ατόπημα να θεωρούμε ότι η πρώτη εκλογή, όπως λένε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, είναι βατήρας για να πετύχουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Υπάρχει εκλογικός νόμος, ψηφισμένος από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι η απλή αναλογική. Διαφωνήσαμε στον τρόπο που έγινε αυτή η απλή αναλογική, γιατί μια σοβαρή απλή αναλογική έπρεπε να δίνει και ανάλογο χρόνο, όπως στο γερμανικό σύστημα, για προγραμματικές συμμαχίες και συζητήσεις των κομμάτων. Μόνο που εδώ ο κ. Τσίπρας έκανε έναν εκλογικό τακτικισμό», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει στη συνέχεια με νόημα: «Το Σύνταγμα λέει συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς θα το σεβαστούμε και θα αγωνιστούμε να έχει σταθερότητα η χώρα από την πρώτη Κυριακή. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος επιχείρησε να απαντήσει και όλους όσοι τον επικρίνουν ότι «κρύβεται» και αποφεύγει τις ξεκάθαρες απαντήσεις: «Δεν μπορώ εγώ μήνες πριν από τις εκλογές βάσει δημοσκοπήσεων να θεωρητικολογώ επί του δήθεν επιχειρήματος που βάζουν οι αντίπαλοί μας “με ποιους θα πάτε;”. Όταν ρωτάτε αυτούς με ποιους θα πάνε, λένε ό,τι πουν ο ελληνικός λαός και η λαϊκή ετυμηγορία. Όταν λέω εγώ ακριβώς το ίδιο, λένε ότι ο Ανδρουλάκης κρύβεται. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι θα πάμε με τις ιδέες μας, με τις θέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή εντολή. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλές είναι πιθανότητες ο ελληνικός λαός να έχει και σταθερότητα και μια προοδευτική κυβέρνηση με τη Σοσιαλδημοκρατία στον αξιακό της πυρήνα και με συγκεκριμένες προτεραιότητες».

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε την εκλογολογία που έχει ακινητοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, θεωρώντας ως μόνη λύση τις εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει δημοσίως ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο να διαρρέει σε εσάς τους δημοσιογράφους ότι “έχουμε εκλογές το φθινόπωρο”; Εσείς το βλέπετε ως δείγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας; Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δύναμη και το θάρρος να πει ότι “ναι, πάω σε έναν δύσκολο χειμώνα, πιθανόν επειδή δημοσιονομικά έχω κάνει λανθασμένες επιλογές τα τελευταία χρόνια, δεν σηκώνω το βάρος αυτού του χειμώνα και επειδή δεν θέλω να έχω περισσότερη φθορά οδηγώ τη χώρα σε εκλογές”. Το να ψάχνει να βρει δικαιολογίες, να αλλάζει τις λέξεις και από το “πηγαίνω στο τέλος της τετραετίας” να αναφέρει τώρα “θέλω να γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «οι Τούρκοι τούς τελευταίους μήνες κλιμάκωσαν το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και το συνδέουν με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Πρέπει κι εμείς να έχουμε ένα σχέδιο ισχυρής αποτροπής ως ΕΕ. Και πρέπει επιτέλους να μπει το θέμα του εμπάργκο όπλων ως κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα».

Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL