, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι κρίσιμες εβδομάδες στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων – Μετά τη Νέα Υόρκη τι;

«Η νέα εκστρατεία γοητείας του διεθνούς παράγοντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν απολύτως επιτυχημένη». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, που κάνει στην «Political» έναν πρώτο απολογισμό της τετραήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς είναι σε θέση να γνωρίζει τον καθ’ όλα θετικό αντίκτυπο που είχαν η ομιλία αλλά και η εν γένει παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική μητρόπολη τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Εν μέσω διεθνούς ρευστότητας και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την αναθεωρητική ατζέντα του Κρεμλίνου να αποτελεί τη νέα διαιρετική τομή διεθνώς, ένας από τους στόχους του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να καταστήσει εξόφθαλμα διακριτή τη δική του παρουσία από εκείνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η ρητορική και πρακτική βρίσκεται ολοένα και συχνότερα εσχάτως εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τους θεατρινισμούς και τις υπεραπλουστεύσεις, που κατά κόρον επιστράτευσε ο Τούρκος πρόεδρος, αποδόμησε με σοβαρότητα έναν προς έναν τους έωλους τουρκικούς ισχυρισμούς τόσο αναφορικά με το Μεταναστευτικό όσο και σχετικά με τις κραυγαλέες αιτιάσεις για την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ εμφανίστηκε και πάλι ανοιχτός στον διάλογο, παρά την επιθετική ρητορική της αντίπερα όχθης του Αιγαίου. Είναι σαφές πως η Αθήνα κρίνει σημαντική τη μερική αναδίπλωση της Άγκυρας, η οποία μέσω του εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δεν θεωρεί πλέον απίθανη μια συνάντηση των δύο ηγετών ακόμη και ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.

Προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης και η πιθανότητα νέας συνάντησης κορυφής

Ανώτερη κυβερνητική πηγή με βαθιά γνώση του παρασκηνίου στα Ελληνοτουρκικά δεν απορρίπτει πλέον την προοπτική μιας νέας συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά την απροθυμία που εκδηλώνει εσχάτως η τουρκική ηγεσία. Δύο 24ωρα μετά τη γεμάτη υπονοούμενα τοποθέτηση του Ιμπραήμ Καλίν, η Τουρκία δεν τερματίζει τις προκλήσεις και η Αθήνα επιχειρεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές με στόχο να αποκρυπτογραφήσει τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις. «Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα για την κατεύθυνση που περιγράψατε», ήταν η λακωνική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όταν ερωτήθηκε κατά πόσον επίκειται νέα συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ωστόσο, για να φθάσουμε σε ένα νέο τετ α τετ κορυφής θα πρέπει πρώτα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, να διαπιστωθεί αποκλιμάκωση τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε αυτό των παραβιάσεων, αλλά και να λιώσουν οι πάγοι σε κατώτερο επίπεδο, ήτοι να αποκατασταθούν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν ένα νέο ραντεβού των δύο.

«Όλα τα προαναφερθέντα μένει να αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», επισημαίνει έτερο κυβερνητικό στέλεχος, που υπενθυμίζει με νόημα πως εκκρεμεί ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. «Η ενεργοποίηση και πάλι των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά πλέον bottom – up, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω», τονίζει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα κάποια κινητικότητα στα δίπολα Μπούρα – Καλίν, Παναγιωτόπουλου – Ακάρ και Δένδια – Τσαβούσογλου, εάν, όπως τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, η Τουρκία εννοεί τα περί… επαναπροσέγγισης.

Τα δεδομένα για την Πράγα

Μολονότι προς ώρας πιθανή έλευση του Ταγίπ Ερντογάν στην άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Πράγας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να συναινέσει η Αθήνα σε μια τέτοια προοπτική, εάν τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα αποδείξει πως οι δηλώσεις Καλίν δεν είναι προσχηματικές, απλώς και μόνο για να κατευνάσουν τον θορυβημένο από τις τουρκικές πρωτοβουλίες διεθνή παράγοντα. «Εάν το κλίμα αλλάξει και υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις πως μια πιθανή συνάντηση κορυφής θα βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αθήνα έχει αποδείξει πως τάσσεται πάντα υπέρ ενός διαλόγου, που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», δηλώνουν τα ίδια πρόσωπα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.