, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

Οι κρυφοί άσοι για νέες παροχές έως τις εκλογές

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η μείωση εισφορών και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου και η ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις συνιστούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης τις επόμενες 60 μέρες, ενώ στο… μόνιτορ του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει επιπλέον δύο παρεμβάσεις, που θα αποτελέσουν και τους «κρυφούς άσους» στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αναλόγως με τα περιθώρια που θα έχει ο προϋπολογισμός έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι στόχοι της νέας τετραετίας είναι η αύξηση των μισθών, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η μείωση των φόρων και των εισφορών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Το ίδιο έχει εννοήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι και φέτος «θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος».

Εκτός από τις αυξήσεις στις συντάξεις, που θα γίνουν… χειροπιαστές από αύριο το απόγευμα έπειτα από 13 χρόνια, θα έρθει η πρακτική εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ο οποίος θα ανέλθει μεταξύ 760-770 ευρώ («η αύξηση δεν θα υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός).

«Επίδομα Πάσχα» και ίσως νέο… ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ

Επίσης, η ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα τέλη Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την επιστροφή των τουριστικών εισπράξεων στα επίπεδα του 2019, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να δοθεί «επίδομα Πάσχα» στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν στο ακέραιο ή εν μέρει τις αυξήσεις 7,75% στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί τρόπο σε σχέση με τα αναδρομικά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και με το επίδομα αδείας σε όλους και όχι σε όσους προσέφυγαν δικαστικά για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Το κόστος ενός τέτοιου μέτρου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και εφόσον αποφασιστεί να δοθεί σε όλους, αυτό θα γίνει σε 4 ή 5 ετήσιες δόσεις.

Εφόσον διατηρηθεί η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στα τρέχοντα επίπεδα, τότε τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές μεγαλώνουν σημαντικά, οπότε, εκτός από την επιστροφή των αναδρομικών, θα μπορούσε να εξεταστεί και μια μικρή περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, έστω και σε επίπεδο συμβολισμού. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιστρέφει στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων αναμένονται προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.