02:31, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Οι μεγάλες αλήθειες των δημοσκοπήσεων

Αν μη τι άλλο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να μην παραδεχτεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωθυπουργικό επιτελείο διαθέτουν ανακλαστικά και πιάνουν γρήγορα τον σφυγμό της κοινής γνώμης. Και αυτά που σημειώνουμε δεν είναι λόγια του αέρα, απλώς υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση σε μια δύσκολη καμπή, αλλά η πραγματικότητα αποτυπωμένη σε έρευνες και μετρήσεις.

Εξηγούμαστε. Η πρώτη έκρηξη τιμών σε ενέργεια, μετακινήσεις και καταναλωτικά αγαθά επέφερε πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης, η οποία καταγράφηκε στις μετρήσεις στις αρχές της άνοιξης. Στο κυβερνητικό επιτελείο είχε σημάνει ήδη συναγερμός -δεν χρειαζόταν βέβαια καμία δημοσκόπηση για να συμβεί αυτό-, ελήφθη μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης, τα οποία ενισχύονται σε τακτική βάση, και διορθώθηκε άμεσα η κατάσταση. Προσοχή, δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά έγιναν παρεμβάσεις σε σημείο που, αν και δεν ικανοποιούν 100% τον πολίτη, τιθασεύουν εν μέρει το χάος.

Με τη σθεναρή στάση στα εθνικά θέματα, που τονώνει το πατριωτικό αίσθημα και υπερασπίζεται μαχητικά τις ελληνικές θέσεις απαντώντας ξεκάθαρα στην τουρκική απειλή, αλλά και με την υπεύθυνη στάση στο κομμάτι των εσωτερικών εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε και εκεί «παρών», γεγονός που μέτρησε στην κοινή γνώμη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το τελευταίο διάστημα η ΝΔ «τσιμπάει» συνεχώς μονάδες στους πίνακες που παρουσιάζουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων καλύπτοντας γρήγορα το χαμένο έδαφος. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που διαθέτουν στο Μαξίμου από πηγή που έχει αποδειχτεί αξιόπιστη και εμπιστεύονται όσο δεν πάει.

Στα ίδια στοιχεία που διαθέτουν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι στάσιμος είτε καταγράφει μικρή άνοδο. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται κάτω από το 30% που θα του δώσει δικαίωμα να ονειρεύεται σενάρια… νίκης. Όμως και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «ξεφουσκώνει».

Πάμε να δούμε και τις «φανερές» δημοσκοπήσεις, όπως της Pulse ή της Kapa Research, που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και δίνουν στη ΝΔ νούμερα που ξεπερνούν το 37%! Η διαφορά μάλιστα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από τις 8,5 έως και τις 9,5 μονάδες, επανερχόμενη στα «συνήθη επίπεδα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL