21:14, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Οι παρακολουθήσεις  στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Στα… κάγκελα είναι οι βουλευτές και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, σηκώνοντας το θέμα και αναμένοντας πολιτικά οφέλη από τη στήριξη της δημοκρατίας, της ελευθερίας στην επικοινωνία και της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

Στα κάγκελα αντί να… ποιούν την νήσσαν γιατί «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», απαντούν με παροιμίες γνωρίζοντες το τι έγινε την περίοδο 2015-19 στον τομέα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.

Μια σειρά υποθέσεων, καταγγελιών και ύποπτων «αλληλοκαρφωμάτων» που έμειναν στα σκοτεινά ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη. Τα όσα είπε ο Τέλλογλου κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο για τις παρακολουθήσεις 2017-18 πέραν του Μητσοτάκη ίσως να είναι απλώς η αρχή από όσα πρόκειται να αποκαλυφθούν για την περίοδο διακυβέρνησης αυτών που τώρα ωρύονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τι έλεγε ο Πανούσης το ’15

Τώρα στην Κουμουνδούρου μπορεί να φωνάζουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Πρέπει, όμως, να θυμούνται τι είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2015, όταν η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη κατήγγελλε ότι «με ακούνε “βαλιτσάκια” όταν μιλάω με τη μάνα μου». Τότε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης την παρέπεμπε στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να καταθέσει τα στοιχεία της για να εξετασθούν οι καταγγελίες της.

Και μια και αναφερθήκαμε στον κ. Πανούση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτός που κατήγγειλε πως έλαβε πληροφορίες από την ΕΥΠ σχετικά με σχέδιο σε βάρος της ζωής του εξυφασμένο στις φυλακές Κορυδαλλού από τρομοκρατικές οργανώσεις, κατονομάζοντας μάλιστα και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (τον κ. Π. Λάμπρου, συνεργάτη τότε του υπ. Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου) ότι είχε επαφή με τους φυλακισμένους. Σε συνεργασία τού τότε υπουργού με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτη ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Γιατί δεν κάλεσαν τον Ρουμπάτη

Το θέμα πήρε διαστάσεις, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συγκλήθηκε και εξέτασε τον κ. Πανούση, όχι όμως και τον διοικητή της Υπηρεσίας Γ. Ρουμπάτη. Γιατί, όπως διερωτήθηκε και η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, «να φωνάξουμε τον κ. Ρουμπάτη να μας πει τι; Ότι κάνει παρακολουθήσεις!».

Και για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και κομμάτων που διαμαρτύρεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να θυμηθεί τις απανωτές καταγγελίες του ΚΚΕ, από το 2016 μέχρι το 2018, για συνακροάσεις και παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL