, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Οι πολίτες εμπιστεύονται στα δύσκολα τον Μητσοτάκη

Η παράδοση που θέλει το κυβερνών κόμμα να παρουσιάζει σημαντική φθορά έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία φαίνεται να μην ισχύει για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διευρύνει σταδιακά τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι ενδεικτικό ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ δεν έχει βρεθεί πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα σε καμία μέτρηση, ενώ η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί πολιτικά καμία από τις πρωτοφανείς κρίσεις που «χτύπησαν» την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κινείται ανάμεσα στο 7,7% και το 8,4%, σύμφωνα με τις εταιρείες Alco και Marc αντίστοιχα, ενώ σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος έπαιξε η αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα, συγκεκριμένα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Επίσης, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο κυβερνησιμότητας. Δηλαδή, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, καθώς η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τα επεισόδια στον Έβρο, την πανδημία αλλά και τώρα την ενεργειακή κρίση με τα συνεχή μέτρα που λαμβάνει.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι σε ένα κομβικό στοιχείο που αφορά την κυβερνησιμότητα ο πρωθυπουργός προηγείται του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική διαφορά.

Σύμφωνα με την εταιρεία Alco για τον Alpha και στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 29% και ο Αλέξης Τσίπρας 20%.

Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγαλώνει όταν στη δημοσκόπηση της Marc τίθεται το ερώτημα στους πολίτες «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας;». Η διαφορά φτάνει το 17,4%, με τον πρωθυπουργό να φτάνει το 48,5% και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το 31,1%.

Μπούμερανγκ οι υποκλοπές

Ωστόσο, το ζήτημα της τηλεφωνικής παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη, στο οποίο «πόνταραν» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση, έφερε δημοσκοπικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αρχική φθορά που είχε η ΝΔ μέσα σε σύντομο διάστημα εξανεμίστηκε, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη, που σε καθημερινή βάση έθετε ψηλά την υπόθεση των υποκλοπών βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, άρχισε να χάνει έδαφος αντί να κερδίζει δημοσκοπικούς πόντους.

Το ΠΑΣΟΚ, από το 12,3% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της Μarc, έπεσε μέσα σε έναν μήνα στο 11,4%, ενώ η Alco δείχνει πως αυξήθηκαν τα ποσοστά φτάνοντας στο 11,6%. Διφορούμενες ήταν οι απόψεις όσων κλήθηκαν να σχολιάσουν τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην υπόθεση των
υποκλοπών. Αν και το 37% την κρίνει θετικά και το 28% αρνητικά, εντούτοις υπάρχει το σημαντικό ποσοστό του 35% που δεν εκφράζει άποψη.

«Διαβάζει» καλύτερα την κοινωνία

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός «διαβάζει» καλύτερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Δεν είναι τυχαίο
το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις για την υπόθεση των υποκλοπών. «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα.

Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων και πιστεύω ότι εκτιμά τις προσπάθειες της
κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα στο πλευρό των κοινωνικά ασθενέστερων.

Η στρατηγική αυτή τον δικαίωσε απολύτως, καθώς το Νο1 ζήτημα που ανησυχεί την κοινωνία δεν είναι άλλο από τις αυξήσεις στα καύσιμα και τα προϊόντα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ακολουθούν τα Ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ενώ οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με τα ζητήματα που απασχολούν οι πολίτες.

Ωστόσο, στον αντίποδα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να ανεβάσουν κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους για το ζήτημα των υποκλοπών, μια επιλογή λανθασμένη, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL