06:59, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Οι πολίτες βλέπουν πρόωρες κάλπες

Αλλαγές παρατηρούνται στους δημοσκοπικούς δείκτες τη στιγμή που η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της.

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Οι πολίτες δείχνουν να έχουν πλέον πιο ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών, στις κυβερνητικές συνεργασίες αλλά και στα διλήμματα που θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Παράλληλα η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε διψήφια ποσοστά, γεγονός πρωτόγνωρο έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία. Παραδοσιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπαιρνε κεφάλι με το κυβερνών κόμμα να παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε κανένα σημείο, ή όποτε έγινε ήταν πρόσκαιρο, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η κεντροδεξιά παράταξη κατάφερνε να ανακάμψει.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, καθώς παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την προσωρινή δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του στην αντιπολίτευση δεν έχει ισχυρά ερείσματα προς την κοινωνία σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αυξάνει διαρκώς τη δημοτικότητά του και κυρίως με τη στρατηγική που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία. Όσον αφορά τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, οι ερωτηθέντες φαίνεται να έχουν αρχικά την ίδια άποψη με τον πρωθυπουργό, καθώς το 48,1% θέλει στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο, βλέπει πως λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και της αβεβαιότητας του χειμώνα οι εκλογές θα διεξαχθούν φθινόπωρο, άποψη με την οποία συμφωνεί το 67%.

Πιέζεται ο Ανδρουλάκης

Όσο θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές θα ασκείται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση προς τον χώρο του Κέντρου, από τον οποίο διεκδικεί σημαντικό ποσοστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς με πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόζει συμφωνούν αρκετοί ψηφοφόροι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν τους τελευταίους μήνες να έχουν πιάσει «ταβάνι». Είναι ενδεικτικό πως από το 15,2% που είχε καταγράψει η Marc για τον ΑΝΤ1 τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα σε έξι μήνες έχει πέσει στο 12,8%, με τις τάσεις να είναι πτωτικές.

Επίσης η ίδια μέτρηση χαρακτηρίζει λάθος σε ποσοστό 64,7% την άποψη του Νίκου Ανδρουλάκη πως, αν συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο κοινή αποδοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια αρνητική άποψη εκφράζει και το 42,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό που δείχνει πως η Χαριλάου Τρικούπη ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξει ρότα. Όσον αφορά συνεργασίες, οι ερωτηθέντες στη μέτρηση της Marc τάσσεται υπέρ μιας συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ 30,4%, ενώ το 23,8% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι περιοδείες μεικτών κυβερνητικών κλιμακίων της ΝΔ με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών με στόχο να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο σε όλη τη χώρα. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, που μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Στέλιο Κονταδάκη επισκέφθηκαν τους δήμους στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης. Το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο γραμματέας της ΝΔ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σημαντικά έργα που γίνονται και αλλάζουν την εικόνα της Βόρειας Ελλάδας. «Βασική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας και το πρώτο που μας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είναι να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη. Δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε είναι ψηφοφόροι μας είτε όχι. Να καταγράφουμε τα προβλήματά τους, τους προβληματισμούς τους, τα θέματα της καθημερινότητας, να προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να είμαστε χρήσιμοι για την επίλυσή τους, αλλά και να αναδεικνύουμε το κυβερνητικό έργο, το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει προβληθεί, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όσο θα έπρεπε, λόγω των πολλών έκτακτων συνθηκών, των πολλών δυσκολιών που όλοι μας, όλοι οι πολίτες, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL