, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Οι προετοιμασίες για τη «δοκιμασία» της ΔΕΘ

Απαλλαγμένο από τους…αντιπερισπασμούς της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, αλλά και της παρ’ ολίγον εσωκομματικής κρίσης στο φόντο των αναφορών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται από χθες και για τα επόμενα 24ωρα στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το τριήμερο 9-11 Σεπτέμβριου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Η εσωκομματική νηνεμία μετά την ολιγόωρη φουρτούνα στο μέτωπο Μέγαρο Μαξίμου – Παναγή Κυριακού, αλλά και οι θετικές για το κυβερνητικό στρατόπεδο εξελίξεις κατά τη «δοκιμασία» της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «επανεκκίνηση», με πρώτο σταθμό τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προϊδεάζουν για μια «πολιτική» ομιλία, όπου θα τεθούν τα βασικά προεκλογικά διλήμματα ενόψει του κρίσιμου εκλογικού ραντεβού εντός της τρέχουσας σεζόν, ωστόσο η απαιτητική συγκυρία ελέω της οξείας ενεργειακής κρίσης, επιτάσσει την ενεργοποίηση ενός ισχυρού πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συσκέψεις επί συσκέψεων για να κλείσει το πακέτο παροχών

Από χθες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Political», πυκνώνουν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδος να καθαρογραφούν τα μέτρα στήριξης, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο Σάββατο από το βήμα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου.

Επιτελικοί κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν σημαντική την προχθεσινή σύσκεψη με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ως την πρόβα τζενεράλε της παρουσίας Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, στην κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα του Αυγούστου, που σε κάθε περίπτωση αναμένονται ιδιαιτέρως αυξημένα στο φόντο μιας συνολικά εκρηκτικής τουριστικής σεζόν, αλλά και ένα… νεύμα από τις Βρυξέλλες ενόψει των ανακοινώσεων της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για το σχέδιο τιθάσευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ώστε να αποσαφηνιστεί το ακριβές ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Πού καταλήγουν Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως σε αυτήν τη φάση στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμετροποιούν τις προτεινόμενες δράσεις, ώστε να κλειδώσει το πακέτο των οικονομικών παροχών, λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψιν την παράταση της γενναίας επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Στις μεσοπρόθεσμες δράσεις, που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, συγκαταλέγονται η αύξηση ύστερα από 12 συναπτά έτη των συντάξεων σε μία ζώνη πάνω από το 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να φθάσει στα προ μνημονίου επίπεδα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Εξάλλου, υπό εξέταση παραμένει, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, μία πιθανή παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος. Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα -ασπίδα στην ενεργειακή κρίση- μένει να αποσαφηνιστεί το ύψος, αλλά και η περίμετρος των δικαιούχων για τη νέα επιταγή ακρίβειας, ενώ ενισχυμένο και εμπροσθοβαρώς θα δοθεί το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου απομακρύνουν την πιθανότητα της χορήγησης του fuelpass 3.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

#Tags: ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.