Οι στόχοι και οι προτεραιότητες για το ΕΣΥ της επόμενης μέρας
Το Υπουργείο Υγείας είναι από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια που μπορεί να αναλάβει ένας υπουργός. Και αυτό γιατί αφορά το μεγαλύτερο αγαθό που υπάρχει σε αυτή τη ζωή και δεν είναι άλλο από την υγεία. Το ΕΣΥ «κουβαλάει» μαζί του πολλές παθογένειες από το παρελθόν ως αποτέλεσμα χρόνιας υποχρηματοδότησης, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε υποδομές και ούτω καθεξής.
Η δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια δύσκολη άσκηση που απαιτεί τολμηρές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες χρειάζεται χρόνος. Το σχέδιο ανάταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει μπει σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες είναι πολυδιάστατο και αφορά την πλήρη αναβάθμιση του σε όλα τα επίπεδα.
Για εμένα, δυο είναι οι βασικές μου προτεραιότητές μου για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ. Πρώτη, και εκεί έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος έως τώρα, είναι ο σχεδιασμός του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας έτσι ώστε να είναι ισχυρό και δυνατό, για να αντέξει τις επόμενες δεκαετίες. Η Κυβέρνηση μας έχει δρομολογήσει ένα πλάνο, δαπανώντας τεράστιους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ανακαινίσει νοσοκομεία και κέντρα υγείας, να εκσυγχρονίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και να επεκτείνει τμήματα δημιουργώντας νέες κλίνες. Οι παρεμβάσεις μας, αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση 93 από τα 105 νοσοκομεία της χώρας και 157 από τα 318 κέντρα υγείας της Περιφέρειας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον 78 εκατομμύρια ευρώ, για την αγορά εκσυγχρονισμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πλήρους κτιριακής και ιατροτεχνολογικής ανακαίνισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του.
Δεύτερη και σημαντική προτεραιότητα για εμένα είναι η μείωση του clawback έτσι ώστε η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί ευρύθμως. Ηδη έχουμε πάρει κάποια μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού και το επόμενο διάστημα σκοπεύω να ανακοινώσω και πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του. Η αύξηση του clawback που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δημιουργεί παρενέργειες οι οποίες ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, κάνουμε τις περισσότερες μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των εποχών. Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού είναι σήμερα το νούμερο ένα πρόβλημα όλων των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία χώρα, ακόμα και οι πλουσιότερες, δεν έχει καταφέρει να καλύψει αυτά τα ελλείμματα. Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι τα απογευματινά χειρουργεία ή η δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου, δημιουργούμε συνθήκες ευελιξίας, που κάνουν τη δουλειά του γιατρού και του νοσηλευτή στο ΕΣΥ πιο ελκυστική.
Στους 8 μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο Υγείας, νομίζω ότι ήδη έχω δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Χτίζουμε βήμα-βήμα το νέο ΕΣΥ και πιστεύω πως με σχέδιο και εντατική δουλειά θα τα καταφέρουμε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA