Όλα τα ονόματα που ακούγονται για το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης

nea dimokratia

Της Χρύσας Κυριακού

Στη Νέα Δημοκρατία η μάχη του σταυρού έχει ξεκινήσει με την ονοματολογία να δίνει και να παίρνει και τους υπευθύνους του κόμματος στη Θεσσαλονίκη να κάνουν το ένα ραντεβού μετά το άλλο…

Στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης οι έξι βουλευτές του 2012 έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία τους να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός και Γιάννης Ιωαννίδης κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με τον τελευταίο, αν και αρχικά είχε υποστηρίξει ότι δεν θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική, να φέρεται να συζητά μια νέα υποψηφιότητά του στη Βουλή, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την τελευταία στιγμή.

Παρόντες στη λίστα δηλώνουν και οι δύο πρώτοι επιλαχόντες, που είναι σήμερα γενικοί γραμματείς στην κυβέρνηση. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Κοκκόρης θα έχουν σίγουρα θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Παρών δηλώνει και ο Δημήτρης Πανοζάχος, ενώ στα νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται η Άννα Ευθυμίου, ο Βασίλης Γάκης, ο Παντελής Καζαντζίδης, αντιδήμαρχος και γιος πρώην αντιδημάρχου της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου αντίστοιχα, οι οποίοι τα πήγαν αρκετά καλά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θετικός φαίνεται και ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καλαφάτη στο δήμο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος όμως δεν έχει πει ακόμη το ναι. Στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του πρόεδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Δεβλιώτη και του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Μια θέση θα διεκδικήσουν επίσης η Βίκυ Νάκου, η Άρτεμις Διαλυνά, η Μαρία Μήτσιου καθώς επίσης και μια γυναίκα από το χώρο των Ποντίων της πρώην ΕΣΣΔ. Έχει εκδηλώσει επίσης το ενδιαφέρον του ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, καθώς επίσης και ένας πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος από τον ίδιο δήμο.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης εκτός από τους δυο εν ενεργεία βουλευτές, Θεόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται και αυτή του πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος  παραιτήθηκε από τη θέση του για να μπει στη «γαλάζια» λίστα. Η πρώην υποψήφια αντιπεριφερειάρχης και πολιτευτής της ΝΔ, Πόπη Καλαϊτζή, φέρεται να μην το σκέφτεται ιδιαίτερα λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων στη Γερμανία ενώ ο πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του περιφερειακού συμβούλου, Γ. Ταχματζίδη, ο οποίος τα πήγε πολύ καλά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά, σύμφωνα με ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος δεν είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και αυτό του Θεοφάνη Παπά, ο οποίος δείχνει να το σκέφτεται.

Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται επίσης της Δήμητρας Κοασίδου, η οποία ήταν υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές, του Πάρι Τσογκαρλίδη, αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, του ουρολόγου Κώστα Γρεκού ενώ ο πολιτευτής της ΝΔ, Παντελής Τσακίρης και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Καγιάς φαίνεται να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Δ. Βαρτζόπουλου.

Στη «γαλάζια» λίστα αναμένεται να προστεθούν οι πρώην δήμαρχοι Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης και Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής καθώς και ένας εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος.