, Πέμπτη
23 Μαρτίου 2023

Όλα τα σενάρια ανοιχτά στο τραπέζι

Την  Παρασκευή το μεσημέρι συνεδρίασαν τα όργανα της ΝΔ ενημερώνοντας  για ζητήματα που άπτονται της  επικαιρότητας παράλληλα με τον  προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Της ΦΕΝΙΑΣ ΚΛΙΑΤΣΗ

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει επισκιάσει τα πάντα με το πολιτικό σύστημα να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά πλέον  νέα ημερομηνία για την προκήρυξη των εκλογών. Μάλιστα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ειπώθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη ότι η Βουλή θα κλείσει στις 7 Απριλίου για τις γιορτές του Πάσχα. Μέχρι τότε θα πρέπει να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση 10 νομοσχέδια, άρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει τρεις εβδομάδες στη διάθεση του για να ολοκληρώσει το  κοινοβουλευτικό του έργο. Με δεδομένο  πως στο τραπέζι υπάρχει το ενδεχόμενο  οι εκλογές να γίνουν είτε στις 21 είτε στις  28 Μαΐου τότε η Βουλή ανοίγοντας στις 22 Απριλίου είναι πιθανό να κλείσει και πάλι πολύ σύντομα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δεύτερες κάλπες φαίνεται πως θα στηθούν στις 2 Ιουλίου.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν λείπουν και οι φωνές για κάλπες το καλοκαίρι, ακόμα και για τον Ιούλιο ώστε να έχει καταλαγιάσει στο διάστημα που θα μεσολαβήσει η λαϊκή οργή, κυρίως των νέων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κάλπες μπορούν να στηθούν είτε στις 2 είτε στις  9 Ιουλίου. Δεδομένου των συνθηκών  αλλά και της απλής αναλογικής η περίπτωση της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται με τις επαναληπτικές εκλογές  να πηγαίνουν μετά τα μέσα Αυγούστου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητείται οι δημοτικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2024 μαζί με τις ευρωεκλογές, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικός χρόνος για την κατάθεση των ψηφοδελτίων και την προεκλογική περίοδο. Πάντως σε ότι έχει να κάνει με το θέμα των υποψηφίων και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει δυσαρέσκεια και γκρίνια λόγω της καθυστέρησης στην ανακοίνωση των ονομάτων και αυτό γιατί οι εν ενεργεία βουλευτές αλλά και οι πολιτευτές που αυτοδίκαια έχουν θέση στα ψηφοδέλτια, ήδη οργανώνονται και πραγματοποιούν επισκέψεις, συναντήσεις και περιοδείες ενώ οι εν αναμονή υποψήφιοι βρίσκονται κυριολεκτικά με τα χέρια δεμένα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινά «εξορμήσεις» μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Όσο περνούν οι μέρες και έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία για την τραγωδία στα Τέμπη  και τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων, φαίνεται πως οι πολίτες-ψηφοφόροι στέλνουν σαφή μηνύματα ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες  εκλογές. Ωστόσο κοινή  συνιστώσα στις έως σήμερα δημοσκοπήσεις  είναι ο σχεδόν διπλασιασμός του αριθμού των αναποφάσιστων.

Ως εκ τούτου, όλα τα κόμματα θα κινηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες που απομένουν έως ότου οδηγηθούμε στις κάλπες, με γνώμονα να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν από αυτή την «δεξαμενή» ψηφοφόρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με νέα διλήμματα εκλογών να προστίθενται πλέον όπως,  «ποιός  μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ανασύσταση του κρατικού μηχανισμού;», οι πληροφορίες λένε πως από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει να βγαίνει και εκτός Αττικής, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άλλωστε σε εκκρεμότητα παραμένουν οι επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Λαμία που είχαν αναβληθεί , ενώ στο χάρτη έχει κυκλωθεί και η  Ήπειρος και συγκεκριμένα τα Ιωάννινα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA