13:24, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Όλο το σχέδιο για το Fuel Pass 2

Να μετριάσει τις επιπτώσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στις τιμές των καυσίμων επιχειρεί για δεύτερη φορά η κυβέρνηση, βλέποντας την αμόλυβδη να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρωθυπουργός, μετά τα μέτρα στήριξης για τις μειώσεις στο ρεύμα και την επιδότηση για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών, θα ανακοινώσει σήμερα, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, την επέκταση του Fuel Pass.

Η αύξηση των εσόδων από τους φόρους έδωσε την ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μια νέα πρωτοβουλία που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους οδηγούς ενόψει μάλιστα και των καλοκαιρινών διακοπών. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και θα προχωρήσει στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν Ιταλία και Γερμανία απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου ενδεχομένως να είναι και ο προάγγελος για μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Το Fuel Pass 2 θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα αφορά περισσότερους και το ποσό της επιδότησης θα είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση του Απριλίου, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει πλέον τα 2,5 ευρώ στην Αττική, ενώ στην περιφέρεια αγγίζει τα 2,8 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο μέτρο στήριξης θα ισχύσει για τρεις μήνες και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

To ποσό επιδότησης από 40-50 ευρώ θα φτάσει τα 60-65 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων καθώς θα αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ καθαρά, ακολουθώντας την πεπατημένη του Power Pass. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και από τα 12 λεπτά αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 λεπτά. Στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η αμόλυβδη να στοιχίζει περίπου 2 ευρώ στους οδηγούς και στο 1,8 το πετρέλαιο.

Η αύξηση της τιμής στα καύσιμα έχει προκαλέσει ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έχουν πάρει «φωτιά», καθώς σε σχέση με πέρσι οι τιμές έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25% και δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις. Το βάρος, όπως είναι φυσικό, θα πέσει πάνω στα δρομολόγια της άγονης γραμμής, από τη στιγμή που λόγω απόστασης το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντείνουν τους ελέγχους που αφορούν τη νοθεία στα καύσιμα, η οποία αυξάνεται συνεχώς λόγω της ανόδου της τιμής της αμόλυβδης. Τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρά στη σφράγιση πρατηρίων που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους για να ενημερώνονται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό.

«Οι μέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, θα κυμαίνονται από τις 10 μέχρι και τις 90 μέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL