20:36, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Όλο το σχέδιο K. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

Τελείως διαφορετική στόχευση θα έχει σε σχέση με πέρυσι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς θα γίνει σε προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα έχουν αλλάξει τελείως τα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει αυτήν τη φορά η κυβέρνηση.

Tου ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Άλλωστε, πριν από περίπου έναν χρόνο η ενεργειακή κρίση δεν είχε κάνει έντονη την εμφάνισή της στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα και τα ζητήματα που εξακολουθούσαν να κυριαρχούν ήταν η πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών.

Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες όλα διαφοροποιήθηκαν. Οι επιπτώσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό άρχισαν να γιγαντώνονται και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει το ένα πακέτο μέτρων στήριξης μετά το άλλο προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας με την ΕΕ απούσα.

Συνεχείς συσκέψεις

Στην κυβέρνηση ανέμεναν να είναι διαφορετική η προετοιμασία για τη φετινή ανάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο προσανατολισμός θα είναι διαφορετικός λόγω των διεθνών εξελίξεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει έντονο προεκλογικό χρώμα, καθώς δεν αποκλείεται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας να διαρκέσει περισσότερες μέρες απ’ ό,τι συνηθίζεται. Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα περιοδεύσει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να αναδείξει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ «γαλάζια» κομματικά στελέχη θα έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συσκέψεις στο Μαξίμου και στην Πειραιώς προκειμένου να καταρτιστεί ένα αρχικό πρόγραμμα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Οικονομία

Σαφώς στο επίκεντρο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα είναι ένα νέο πακέτο ενίσχυσης των πολιτών, το οποίο θα είναι ουσιαστικά ένα μείγμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά η ΝΔ, όπως την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη φτηνή στέγη για τους νέους, αλλά θα περιλαμβάνει μέτρα και για την ανακούφιση των πολιτών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, όπως την παράταση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και την προσθήκη νέων, καθώς ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται δύσκολος αλλά και αβέβαιος. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η επάρκεια και δεύτερος η συνέχιση των επιδοτήσεων προκειμένου οι αυξήσεις να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση και παράλληλα θα ξεδιπλώσει το όραμά του για την επόμενη τετραετία.

Τα έσοδα του τουρισμού

Το δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να διευρυνθεί το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, καθώς έχουν φτάσει εκείνα της περιόδου του 2019, δηλαδή προ κορονοϊού. Στην κυβέρνηση στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ο Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με πρέσβεις χωρών οι πολίτες των οποίων επισκέπτονται την Ελλάδα. Το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες σε σχέση με τα σκανδιναβικά κράτη και τη Γερμανία, όπου το κρύο εκείνη την περίοδο θα αρχίσει να είναι αισθητό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL