, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που στην παρούσα συγκυρία αποτελεί ένα σημαντικό διπλωματικό εργαλείο: τη γεωγραφική θέση της. Βρίσκεται κοντά στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι στην Ευρώπη, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα μπορεί να παίζει και τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Επίσης, έχει τη θάλασσα, που έχει μεγάλη σημασία για τη διακίνηση του φυσικού αερίου και που αποτελεί ενεργειακή ασφάλεια από τους ρωσικούς εκβιασμούς.

Ο πρωθυπουργός στο θέμα της ενέργειας αποδεικνύεται καλός καπετάνιος με την πυξίδα του προς τη σωστή κατεύθυνση και το τιμόνι σταθερό στην πορεία.

Τον ρόλο του, μάλιστα, σε αυτό το πεδίο εξήρε πρόσφατα και ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος υπογράμμισε τη δυναμική της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της εξέλιξής της σε ενεργειακό κόμβο για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για να το κωδικοποιήσουμε: Τι έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια και με τους τελευταίους οχτώ μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει δημιουργήσει ένα ενεργειακό ντόμινο:

Ο τερματικός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη που θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2023, η επέκταση του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, οι διασυνδετήριοι αγωγοί με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Επίσης έχουν διπλασιαστεί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ιταλία, ενώ θα τριπλασιαστεί η δυναμικότητα της αντίστοιχης διασύνδεσης με την Αλβανία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Και κατεβαίνουμε προς τον νότο.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση που επί της ουσίας αφορά τη σύνδεση των δικτύων που παράγουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χάρη στον ήλιο. Και η ταχύτερη οδός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ενισχύουν την παραγωγή και τη διύλιση και εργάζονται για καθαρό υδρογόνο. Και με τις δύο χώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογράψει συμφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι το στοίχημα των καιρών είναι διπλό και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάματα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έστρεψε την προσοχή ακόμη περισσότερο στην ανάγκη της πράσινης μετάβασης, το οποίο δεν έχει πια μόνο περιβαλλοντική αλλά και μια βαθιά γεωπολιτική διάσταση που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή επάρκεια.

Ασφαλώς τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και η αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά, ενώ είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες είναι κολλημένες στη γραφειοκρατία. Όμως η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράσεις, τολμά, εισηγείται, κάνει προτάσεις.

Επομένως, δεν καταλαβαίνω την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι σε ευάλωτη θέση και ότι είναι επικοινωνιακές οι κινήσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια της πολιτικής της.

Αν είναι επικοινωνία η προσπάθεια ενίσχυσης της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα, τέτοια επικοινωνία κάθε κυβέρνηση θα ήθελε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.